Adventi gondolatok – Gecse Attila

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Gecse Attila miskolci kórházlelkész gondolatait olvashatjuk:

Elérkeztünk ehhez az adventhez: elindulunk egy talán sok mindenben más adventi időben. Van, aki készült rá, van, aki talán mást várt, sok mindenre figyelt. De Isten kegyelméből elérkeztünk ahhoz az adventi időhöz, amely az elmúlt években, évtizedekben különösen is fontos, nagy jelentőséggel bír.

Ilyenkor az ember nemcsak az ünnepre készül, hanem megpróbálja önmagát, lelkét is felkészíteni arra, amit az adventi idő, a várakozás ideje, majd az ünnep, a karácsony adhat szeretetben, békességben és reménységben. Megyünk egy úton, amelyet talán most a nap mint nap hallott számok határoznak meg: az, hogy a vírus hogyan alakul, változik, hogyan jön közel vagy kerül egyre távolabb.

Mások a vásárlási szokásaink is, hiszen nem tudjuk, hogy könnyebb lesz az ünnep a megszorítások miatt, vagy egy kicsit nehezebb. Mégis Isten kegyelméből ajándéknak tekinthetjük, hogy most nem annyira a külsőségekre figyelünk, nem annyira a vásárlás lázában élünk, hanem magunkat szeretnénk felkészíteni arra, hogy ajándékok lehessünk egymásnak és azoknak, akikkel együtt tölthetjük az ünnepet. De azoknak is, akikkel csak telefonon vagy interneten tudunk kapcsolatot teremteni.

Készüljünk erre az ünnepre úgy Isten kegyelméből, mint amikor mi magunk akarunk ajándékká, szeretetté és reménységgé lenni, hiszen ez adhatja meg, hogy ne csak az ünnepen, hanem az új esztendőben is szeretettel tudjunk lenni minden napon.

Talán sokunknak fura lesz, hogy elmaradnak a nagy, közös adventi gyertyagyújtások, tereken, templomok környékén, ahol az előző években jó volt vasárnaponta együtt lenni, hallgatni a gyerekek műsorát, egy-egy ünnepi alkalommal abban az örömben részesülni, hogy továbbmehetünk az adventi úton. Lehet, hogy valami újat kell kitalálni? Vagy a régit kell újragondolni? Ezt is tekinthetjük Isten ajándékának: mert minden mintha egyszerűbb lenne, de a fény, az advent sugara akkor is a miénk lehet. Így adja Isten, hogy ezekben a napokban, hetekben ezen az adventi úton szívünk-lelkünk legyen fényesebb, melegebb és örömtelibb.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor