Adventi gondolatok – Balázs Emőke

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. Balázs Emőke menedzser-asszisztens gondolatait olvashatjuk:

Advent az év legkedvesebb periódusa számomra. Mindig melegséggel tölti el a szívemet, és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Jó érzés leülni az adventi koszorú köré a családdal, a gyerekekkel együtt énekelni, igét olvasni, együtt imádkozni. Ez így szép: emlékezetes esték a családban. Tudjuk, máskor ezt az időszakot még megtöltötték a gyerekekkel megélt várakozás napjai, az adventi közös tevékenységek, szerepek tanulása, ruhák elkészítése vagy a karácsonyi előadáshoz tartozó izgalmak átélése. Ez most megváltozott.

Több téren is úgy érezzük, hogy hiányt szenvedünk, például az online óvoda, iskola miatt, elszakadva egymástól. Érezzük a feszült helyzet kialakulását, lassan a saját bőrünkön tapasztaljuk a vírus jelenlétét és mindazt, amit hoz magával.

Mégsem engedhetjük, hogy ez a helyzet elrabolja az adventünket, ünnepünket.

Sőt mérlegelnünk kell, hogy hosszú távon mi az, ami hasznunkra van, elősegíti az életünket, gyerekeinket, mivel maradunk az idei advent után. Bennem is felmerült több kérdés ennek kapcsán. Te hogyan várod a karácsonyt? Idén teljesen más. De hogyan tegyük szebbé, maradandóvá a családban, közösségben, gyülekezetben? A gyerekek is hasonló kérdéseket fogalmaznak meg. Ötéves kisfiam megkérdezte a minap: anya, ha most minden online van, nekem online ovi, online suli, színház, szerep, a Mikulás is online fog jönni? Elmosolyodtunk rajta. Bizony, nem egyszerű feladat a kérdések megválaszolása gyermekeinknek, de még önmagunknak sem.

Otthon az adventi naptár izgalma szebbé varázsolja a mindennapjainkat, a benne elrejtett tevékenységekkel, feladatokkal, bohóckodáskkal vagy épp meglepetésekkel, forró csokival. Mégis beszűkített világ ez a mai. A gyakran felmerülő kérdés: te mit vársz a karácsonytól? Eljött a te időd, amikor nem lehet külsőségekbe burkolózni, eseményekbe menekülni. Ez a te időd, amit elcsendesedve magadban Jézussal tölthetsz, elé leborulhatsz. Én is hozzá mehetek úgy, ahogy vagyok, és te is eljöhetsz, aki benne vagy a várakozásban, az adventben.

Ha Jézussal találkozol, minden mássá lesz. Eltölt a békessége, az ő szeretete. Lényegében ez a karácsony értelme.

Tudjam azt, hogy az Úr velem van most, 2020 adventjében, és ígérete szerint velem is marad, vigyáz rám és rád is, oltalmaz. Mint sokszor ebben az évben, eszembe jut egyik kedvenc igém, a Róm 8,28: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál.” Érintésmentes, maszkos világunkban az egymás iránti érzékenység nagyon fontos elem: hogy észrevegyem a mellettem levőt, a szomszédot, kollégát, egy régi jóbarátot, aki várja a figyelmet ebben a szeretetéhes világban. Nem vár nagy dolgokat, csupán odafigyelést meghallgatást, egy mosolyt, telfonhívást vagy csak egy kedves szót. „Mert a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését.” (Róm 8,19)

Légy ilyen „Isten fia” ebben az adventben, hiszen tudnond kell, van valaki, aki elfogad úgy, ahogy vagy, szeret téged, melletted van, odamehetsz hozzá, és elmúlik a félelmed. Egyedül Isten az, aki többet tud adni annál, amit én vagy más tud. Ő adja a békességet, hitet, reményt, örömöt és önmagát ebben a bizonytalanságban is. Gondolj erre a gyertyák meggyújtásakor, és a hit kössön össze minket Jézussal, vigye tovább a fényt, és vidd tovább te is az ő szeretetét, mert csak vele lesz teljes a várakozásunk és a karácsonyunk.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor