Adventi gondolatok – Balajthy József

Adventi gondolatok címmel folyik a Kárpát-medencei református rádiók közös sorozata, amely minden napra lelki táplálékot kíván nyújtani karácsonyig. Balajthy József, a Miskolc-Felsővárosi Református Egyházközség lelkipásztora is bekapcsolódott a programba:

Elérkeztünk az advent idejéhez – ezt egyébként már rég jelezték, legalább is a boltokban. Ezek az adventi jelenségek, az ünneppel kapcsolatos rengeteg dolog, hatás, ami körülvesz bennünket, azt próbálja elérni, hogy legyen meg a hangulatunk, kapcsolódjunk a karácsonyhoz. De minek nevezték a régiek az adventet? Tempus klaustrumnak, azaz a magukba fordulás ideje volt a régi egyházi atyák számára. Ez nem hangulatot jelent, hanem hogy az ember a saját életét, cselekedeteit vizsgálja meg, illetve az advent jó alkalom arra, hogy ne csak a látszólagos dolgokkal foglalkozzunk, vagy ne tegyünk úgy, hogy most mindent elfelejtettünk. Az advent nem a felejtés ideje, hanem ilyenkor el kell számolnunk azzal, ahogyan éltünk, ahogy cselekedtünk. Szerintem így érkezhetünk meg a karácsonyhoz.

Az advent, a Biblia szerint, mégis csak átmeneti idő. Arról van szó, hogy még nem vagyunk a célnál – Krisztus éppen erről beszél. Mert amikor majd visszajön, a Szentírás tanításai szerint, akkor érkezünk majd el a nagy célhoz, az Úr Isten országához, addig pedig itt, az átmenetben kell nekünk úgy tenni, úgy élni, hogy méltók legyünk hozzá. Engem tehát az advent erre emlékeztet, nem hangulatra. Tartalmasabb lehet, ha így közelítünk a karácsonyhoz, és így lesz majd igazán ünnepünk.