Adventi gondolatok – André János

Adventi gondolatok címmel indítottak újra közös sorozatot a Kárpát-medencei református rádiók. A rövid elmélkedések karácsonyig minden napra lelki táplálékot kívánnak nyújtani a hallgatóknak, olvasóknak. André János, a szilicei, szalóci, borzovai és vígtelkei (Szlovákiai Református Keresztyén Egyház) gyülekezetek lelkipásztorának gondolatait olvashatjuk:

Meglepő, hogy míg az Újszövetség nyitányában egy idős házaspárnak viszi Isten angyala az örömhírt, ezt követően fiataloknak szól a boldogító üzenet. Minden bizonnyal azt is jelzi, hogy Isten nem csak azokat szeretné megszólítani, akik öregek, lemondtak magukról, elveszítették a reményt, és már csak benne reménykedhetnek. Isten nemcsak az időseknek, a templomba járó öregeknek, betegeknek való, vagy azoknak, akik már csak akkor kezdik el igazán keresni, amikor az elmúlással, a kiszolgáltatottsággal szembesülnek.

Mária megszólítása arról beszél, hogy a fiatalokat, a nagybetűs Életet kezdőket is szeretné megérinteni az Úr szeretetével.

Így lép be egy fiatal szűz, egy jegyespár életébe – megdöbbentő módon egy kezdődő kapcsolatba. És bár nem kis zavar lesz belőle a vőlegény József számára, de az Istentől jövő angyali üzenet ezt is helyreteszi, hogy aztán a Magasságos az ő szeretetét így rakja bele ennek a kezdő fiatal családnak az életébe, és így jöjjön el a világra, így szülessen meg a Megváltó, az emberek Szabadítója, Jézus Krisztus.

A Máriának szóló üdvözlés egy üzenetbomba. Az angyal által átadott Isteni örömüzenetben a keresztyénség fő üzenetcsomagja van benne. Már az első szót sem értjük belőle: „üdvözlégy!” Üdvözöllek? Köszönni akar az akkori nyelvezet szerint? Az eredeti szöveg szerint így hangzik a felszólítás: „Örülj, kegyelembe fogadott!” És a hitünk szerint ez nemcsak Máriának szól, hanem a keresztyénség üzenete, és rajta keresztül Isten üzenete minden embernek.

Örvendezz, ember! Isten az ő kegyelmébe, szeretetébe, az ő könyörülő, a bűnös világhoz lehajló, törődő, megmentést, életet akaró szeretetébe, megbocsátásába fogadott téged is. Neked is helyed van az örömében, és Jézus által új életet, megbocsátást, kegyelmet, örök életet akar adni neked. Téged is meg akar ezzel ajándékozni.

Ez a karácsony: Isten ajándéka neked, testet öltött szeretete a Fiában, akin keresztül megajándékoz téged. Örülj!

Van minek örülni, hiszen valaki nagyon szeret. Minden körülmények között, és minden ellenére, amit tettél, kegyelmet és szeretetet találsz nála minden időben a kegyetlen és szeretetlen világban – a legnagyobb értéket, hiánycikket. Veled van, nem ellened, bejött az életedbe, segíteni akar neked, veled lenni. Ha az Úr veled van, és te vele, akkor senki és semmi nem lehet ellene, ellened. Győzhetsz. Ezért nem kell többé félned senkitől és semmitől, mert Isten van veled, aki a rosszat is a javadra tudja fordítani, a halálból is életet támaszt, a téged élő legnagyobb rosszat is arra tudja felhasználni, hogy átemeljen abba az örök országba, amelyet szeretetből, Fia által elkészített neked. Mert neki semmi sem lehetetlen.

Az adventi gondolatok meghallgathatók mindennap az Agnus Rádióban.

Borítókép: Kiss Gábor