A zene öröme Kalotaszeg szívében

Negyedik alkalommal szervezték meg a nagy népszerűségnek örvendő zenetábort Magyarbikalon július 2–6. között. Az első találkozó 32 fővel indult, idén pedig már nyolcvanra nőtt a jelentkező gyerekek száma. A táborban intenzív zeneoktatás folyik, hiszen a napot teljesen lefedik az énekórák, hangszerórák, zenekari próbák és a zeneelmélet, de a napi áhítat, kikapcsolódás, ismerkedés sem marad el. A tábor az együtt zenélés örömét nyújtja a gyerekeknek, de minden ének egyben imádság is.

A zene öröme Kalotaszeg szívében

Szabó Mihály lelkipásztor 2011 őszén kezdte el különböző hangszerekre, zenére tanítani a magyarbikali gyerekeket. Elmondta, az első hónapban csak a helyi gyerekek vettek részt az oktatásban, később pedig a szomszédos települések fiataljai is bekapcsolódtak a tevékenységekbe. „Az elmúlt hét év alatt nyolc kalotaszegi településről több mint 110 gyermek járt a zeneórákra. A heti három zeneórára jelenleg is 50 gyermek jár hat településről” – számolt be a lelkipásztor. A zenetábort 2015 óta szervezi meg nyaranta, 2016-ban pedig a Transylmania zenekar tagjai is csatlakoztak a zeneoktatáshoz, azóta minden évben lelkes résztvevői a találkozónak.

A zene öröme Kalotaszeg szívében

A tábort lezáró úrvacsorás istentiszteleten megteltek a helyi református templom padjai, az igét Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora hirdette a 2Móz 3,1–14 alapján. Prédikációjában az esperes rámutatott: a jelenlegi társadalom nagy veszélye, hogy beleburkolózunk a saját világunkba, a hitre jutott, tehetséges emberek is visszavonulnak, nem érdekli őket környezetük, viszont az ige rámutat: az Istentől kapott tehetség arra való, hogy másokra is nézzen az, aki megkapja, hogy elkészítse az áldás útját embertársa felé. „Ma megkapjátok ezt a küldő parancsot, még a legkisebbek is. Ha Isten tehetséget ad, áldást is ad hozzá” – hangsúlyozta a lelkipásztor. Elmondta: „amikor rájövök, hogy mást is szolgálhatok tehetségemmel, akkor kerül a legközelebb hozzám Isten. A ma embere nagyon szeretne önálló lenni, Istent egyre inkább kizárná a világból, de nélküle semmi vagyok, és ha ő mellém áll, akkor leszek valaki.”

A zene öröme Kalotaszeg szívében

Az istentisztelet úrvacsoraosztással folytatódott, az ágendát Szabó Mihály helyi lelkipásztor tartotta, felelevenítve a tábor áhítatain érintett igéket, tanulságokat. Ezután a csapat a művelődési otthonba vonult, ahol a résztvevő gyerekek Transylmania együttessel közösen tartott koncertje zárta a zenetábort.

 

Berekméri Gabriella