A teológián és a református tanárképzőn is indul a tanév szeptemberben

A jelenlegi forgatókönyv szerint elkezdődik a tanév a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karán is szeptember végén. A koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok miatt maradnak még nyitott kérdések, de az intézmények igyekszenek a lehető legtöbbet nyújtani hallgatóiknak, miközben minden biztonsági előírást betartanak.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet szeptember 20-án tartja tanévnyitóját, 12 órától az istentiszteletet, és 18 órától az ünnepélyt a Kétágú templomban, mivel a díszteremben nem tudják biztosítani a járványügyi előírásokat – mondta el dr. Kolumbán Vilmos József rektor. Az elmaradt évzárót is megejtik, de nincs még pontos forgatókönyv, mivel a nyári évzárókon szokták az 50, 60 és 70 éve végzett diákoknak az arany-, gyémánt- és rubindiplomákat is kiosztani, valamint akkor jutalmazzák az eminens diákokat is. A rektor reméli, hogy sikerül valamennyire pótolni ezeket.

„Rendes oktatással kezdünk évet, hagyományos formában, nyilván a járványügyi szabályok betartásával. Elősorban a nagyobb termeket fogjuk használni, a kisebbeket pedig csak úgy, hogy meglegyen a biztonságos távolság a diákok között. A bentlakást is újraindítjuk, hiszen meg tudunk felelni az előírásoknak. Ugyanígy a konviktust is. Vannak szigorítások, de azokkal együtt is tudjuk használni. A személyzet maszkot fog viselni, a diákok között pedig tartani kell a minimum egy méter távolságot. Ez úgy oldható meg, hogy több turnusban, időre beosztva mehetnek majd ebédelni a diákok” – fejtette ki Kolumbán Vilmos József.

A teológia helyzetéről Kolumbán Vilmos József rektor számolt be. Fotó: Kiss Gábor

 

A középiskoláknak kiadott előírások szerint a bentlakásban lehetőleg egy diáknak kellene egy szobában lennie, de ahol ezt nem lehet biztosítani, az ágyak között kell meglennie az egy méter távolságnak. A teológián a tetőtéri kétszemélyes szobákban ezt be lehet tartani, de a háromszemélyesekben is egy kis odafigyeléssel sikerülni fog – jelentette ki a rektor. A mosdók, fürdők használatánál vannak még szigorítások, itt szintén időbeosztással lehetne elkerülni a torlódást.

A nyári felvételi elmaradt a járvány miatt, így szeptember 7-én tartják meg: kétnapos előfelvételi beszélgetéssel, közösségi foglalkozással kezdődik, 9–11. között pedig megejtik a vizsgát is. A teológián elkezdték a szükséges felszerelések, maszkok, fertőtlenítőszerek beszerzését, emellett szeptember elején teljesen fertőtlenítik az épületet, így újra be lehet lakni az épületet.

 

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karán szeptember 28-án kezdenék el a tanévet. Egyelőre az a változat körvonalazódik, hogy az elsőévesek vehetnek részt a tanításon, valamint a zeneművészeti szakon az egyéni órákat (zongora, canto, orgona, hegedű) a felsőbb éveseknél is megtarthatják – számolt be dr. Lukács Olga dékán. A kar négy nagyobb és két közepes teremmel, valamint kisebb gyakorlótermekkel rendelkezik. Alapképzésen valláspedagógia, zeneművészet, mesterin pedig pasztorálpszichológia, mediáció, zeneművészet-egyházzene és egyháztörténelem-valláspedagógia szakok vannak. Ezeken nagy valószínűséggel online folynak tovább az órák.

A református tanárképző kar alternatíváiról Lukács Olga dékánt kérdeztük. Fotó: Kiss Gábor

 

„A diákjaink ügyesen bekapcsolódtak az online oktatásba tavasszal, hamar felismerték a helyzetet, nem voltak gondjaik a felszereléssel sem. Minden kolléga megtalálta a módját, hogy az anyagot leadja. Rengeteg plusz munkát jelentett, frusztrációval is járt, de kialakult egy etikett, új szabályrendszer, lényegében még nevelő jellege is volt az egésznek. Meg tudtuk tartani az órákat, de semmi nem pótolja a személyes találkozást” – mondta el Lukács Olga. Hozzátette: a karon vannak idősebb kollégák, akik veszélyeztetettnek számítanak, így nem vállalnák a tanítást, de már az online oktatásban is előfordult, hogy a zeneoktatást nem vállalták csupán virtuális kapcsolattal, hiszen csak kínlódás ezt ilyen formában tanítani.

Lukács Olga rámutatott: „A gond az, hogy senki nem vállalja a felelősséget. A BBTE meghirdetett három lehetséges forgatókönyvet, de megadta az autonómiát a karoknak, hogy mindegyik saját lehetőségei szerint döntsön. Ez azonban felelősséggel is jár számunkra.”

 

Borítókép: Szabó Anita