A szolgálat értelmet ad az életnek

Április 5–7. között tartotta a Keskeny út ökumenikus fesztiválmisszió az évadnyitó önkéntes képzését. Pénteken délután az ikafalvi faluházban gyűltek össze az ifjak, ahol Bardócz Tímea ismerkedő játékokkal várta az önkénteseket. Vacsora után Bardócz Csaba ikafalvi lelkész tartott áhítatot, amelyben a szolgálat fontosságát hangsúlyozta. Elhangzott, hogy Isten minden embert többek között azért teremtett, hogy szolgáljon, hogy másokért, valami hasznosat tegyen. Jó lenne, ha sikerülne oda eljutni, hogy a szolgálatot ne kötelességtudatból, hanem örömmel és hálával végezzük.

A szolgálat értelmet ad az életnek

A szombat reggeli áhítat azt hivatott az önkéntesekben megerősíteni, hogy szolgálat nélküli keresztyén élet nincs. Mindenkire vár egy feladat, és mindenkinek a feladata egyaránt fontos. Fontos meglátni azt is, hogy sokszor a kisebb, észrevehetetlen szolgálatnak ugyanolyan nagy hatása van, mint a látványos feladatoknak. Az áhítat után csapatösszerázó következett, majd Raff Róbert berecki lelkész tartott előadást Többre vagy képes címmel. A lelkipásztor elmondta, hogy vannak bizonyos alaptörvényei az életnek, amit ha nem tartunk be, akkor szinte biztos, hogy „nekimegyünk a falnak”, akadályokba ütközünk és nem lesz értelme annak, amit teszünk. Fontos kutatnunk, hogy hogyan lehetünk eredményesebbek abban, amit teszünk. Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég eredményesek, akkor a szokásainkon kell változtatnunk.

A szolgálat értelmet ad az életnek

Ebéd után Bardócz Tímea tartott bemutatót az egyik keskeny utas módszerről, a láthatatlan színházról. A láthatatlan színház egy olyan különleges élmény, amelyben a betérő, azaz Te vagy a főszereplő, de nem vagy egyedül, hiszen lágy hangok és egy szerető személy jelenléte kísér végig nem mindennapi utadon. Az élmény lehetőséget nyújt egy pár perces elcsendesedésre, befele fordulásra és önmagunkba tekintésre. A nap hátralévő részében Bardócz Csaba, a Keskeny út fesztiválmisszió vezetője mutatta be a misszió eddigi, 15 éves útját, beszélt a fesztiválokon megtapasztalható tömeg pszichológiájáról, illetve megrajzolta a jó önkéntes, a hiteles keskeny utas portréját.

A szolgálat értelmet ad az életnek

Az esti áhítat szintén a szolgálat témáját világította meg egy másik oldalról. A szolgálat szempontjából kétféle emberről beszélhetünk: van, aki szolgál, és van, aki kiszolgáltatja magát. Észre kell vennünk, hogy szolgálati lehetőségre van szükségünk, nem pedig arra, hogy engem kiszolgáljanak. A szolgáló magatartás ugyanis a nagykorúság egyik jele. Vasárnap reggel, a szombati elméleti képzés után, a gyakorlat felé indította el a résztevőket. Az önkéntesek párokat alkotva kimentek a faluba elbeszélgetni az emberekkel. A beszélgetések célja az volt, hogy a szerető Istenről is beszéljenek, de a templomba is hívogassák az embereket.

A vasárnapi istentiszteleten a keskeny utas csapat együtt vett részt, majd folytatódott az a gyakorlati rész, amikor mindenki tovább mélyíthette az elhangzottakat. Köszönjük a csernátoni tanácsnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az ikafalvi faluházat, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatta programunkat.

 

A Keskeny út ökumenikus fesztiválmisszió sajtószolgálata