A szeretet jegyében zajlott a nőszövetségi nap Szörcsén

A tavaly megújult belsejű templom és a több mint száz éves, felújított zengő hangú orgona fogadta a Szörcsére érkező szinte 200 résztvevőt, akik a Kálvin hét keretében megszervezett nőszövetségi napra jöttek.

Igét hirdetett Orbán Judit vajnafalvi lelkipásztor a II. Kor. 3,17. alapján: „ahol az Úr lelke, ott a szabadság”. Mennyire vagyunk szabadok? Mit jelent szabadnak lenni? Az Isten által kijelölt szerepkör nem veszi el a lelki szabadságot. Az általa adott lelki szabadság ott működik, ahol Isten lelke jelen van. A lelki szabadság megszerzésének titka: Isten lelkének jelenléte…- hangzottak el a lélekerősítő gondolatok. 

A szeretet jegyében zajlott a nőszövetségi nap Szörcsén

Istentisztelet után Beke Boróka nőszövetségi alelnöknő köszöntötte az egybegyűlteket, ismertetve a nap programját, majd átadta a szót Nt. Balogh Zoltán esperesnek, aki a család jegyében megszervezett programsorozatról és a nőszövetségi napról beszélve elmondta, hogy a nő a teremtés pillanatában erőt kapott, amit továbbad a családnak, gyermekeknek.” Ez a lelki érzékenység összetartó erő…” Az I. Kor. 3-al közvetítette Isten áldását a rendezvényre. Ezt követően a helybéli lelkész, Gáspár Erika köszöntötte a gyülekezetet, röviden ismertetve a templom történetét.

László Judit székelyudvarhelyi zene és vallástanár „Psalmus Hungaricus” című tartalmas előadását hallgatták meg, megtudva, hogy az 55. zsoltár alapján 1561- ben, Kecskeméthy Vég Mihály prédikátor által megírt vers A magyar zsoltár. 1923-ban Kodály Zoltán Pest és Buda egyesülésének ünnepére írta meg zeneművét, öt évvel Trianon után. Világviszonylatban ez a leghíresebb zenemű. Az előadó érdekfeszítően hozta közelebb a zsoltár örök érvényű üzenetét a hallgatósághoz, ami annyira időszerű, hogy akár a mai ember is elmondhatná életéről. Isten kiemel a nyomorúságból! – hangzott a bíztatás: „Nem a körülmények változnak, én változom. Szeressem magam annyira, hogy tudjam a másik embert szeretni.”

A szeretet jegyében zajlott a nőszövetségi nap Szörcsén

Szünetben a magukkal hozott virágokat cserélgették el egymás között az asszonyok, utána énektanulás, majd Bartos Károly komollói lelkipásztor „A férfiak lelkivilága” című egyedi stílusú előadása következett, amit nagy figyelemmel kísértek az asszonyok. A férfi és nő biológiai, lelki és szellemi szinten „más”, de csak együtt alkotnak EMBERT, de csak akkor, ha a szeretetminőséget megteremtik – hangzott el. Szó volt a szeretetnyelvről, szeretetigényről, a férfiak és nők igényéről. A férfi alapprogramja: gondoskodás, védelem. Azonban szüksége van egy olyan helyre, az otthonra, ahol levetheti „páncélját” és megnyílhat, „ahol nem fél szeretni, nem fél megtalálni a saját szívét és megosztani”. Az előadás után kérdések hangzottak el, melyek elmélyítették a hallottakat, gyakorlati tanáccsal is szolgálva.

A szeretet jegyében zajlott a nőszövetségi nap Szörcsén

A napot a szörcsei nőszövetség tagjai által készített ízletes ebéd zárta.

 

G.E.