A Szentírás valóságához igazítani magunkat

Egyházmegyei ifjúsági nap Kőhalomban

 

Ifjúsági napot szervezett Kőhalomban a Brassói Református Egyházmegye május 27-én. A nap folyamán interaktívan vezették végig a reformáció történésein keresztül a fiatalokat, akik élőben hallgathatták végig a reformátorok vitáját, Kálvinnal, Lutherrel és Zwinglivel érvelhettek a reformáció mellett, de áhitatok, előadások, különböző játékok is várták az érdeklődőket. Az egyházmegyei napra tizenkét gyülekezetből érkeztek fiatalok.

A Szentírás valóságához igazítani magunkat

Miklósi Csaba egyházmegyei ifjúsági előadó, erzsébetvárosi lelkipásztor a napot indító áhitatában a Sámuel elhívásának történetéről beszélt. Szerinte megtörténhet, hogy Isten hangját először csak háttérhangnak halljuk, Isten azonban ma is megszólít. A történetben sem a főpapot, hanem az ártatlan ifjút szólítja meg Isten, ha számára ilyen fontosak a gyerekek, mi sem hanyagolhatjuk el őket. A lelkipásztorok feladata az, hogy megtanítsák a fiatalokat, hogy hogyan szűrjék ki a világ zajából Isten hangját, valamint azt is meg kell mutassák, hogy hogyan válaszoljanak Isten hívó szavára.

A Szentírás valóságához igazítani magunkat

Szegedi László, a Brassói Református Egyházmegye esperese szerint a reformációban nem más történt, mint az, hogy a reformátorok az életet a Szentírás valóságához igazították. Ezalatt az ötszáz év alatt sok olyan dolog férkőzött be az egyház életébe, amelyek újból arra késztetnek, hogy a Biblia valóságához igazítsuk a hitünket, ezért is mondjuk, hogy a reformáció szüntelen valóság, nem csak történelmi tény.

Ambrus Attila egyházmegyei főgondnok rövid köszöntőjében arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy feladatuk megállni a hitben, és azt kívánta, hogy a feladat teljesítése során a reformátorok legyenek a példaképeik.

A Szentírás valóságához igazítani magunkat

A nap folyamán elsőként az ifjúsági csoportokat kísérő lelkipásztorok közül néhányan eljátszották a korabeli hitvitákat, amelyek következtében minden olyan tevékenységre, amely nem bibliaszerű, rákerült a felirat, hogy reformáció miatt örökre zárva, majd ezután a templom udvarán felállított wittenbergi kapu előtt mondták el az ifjúság tételeit. Ezek között többször is megjelent, hogy olyan istentiszteleteket tartsanak, amelyek a fiatalok ízlése szerinti való.

A játékos történelmi megelevenítés után Bartos Károly egyházkerületi ifjúsági előadó tartott előadást a szerelemről. Bartos Károly szerint a Bibliában kevésszer van szó szerelemről, inkább szeretetről beszél a Szentírás, viszont több példát is elénk állít. Szerint a szerelem áldozatvállalás, megnyílás a másik előtt és a másik védelme. A Szentírás ugyanakkor a szerelmes szót csak Istenre használja. Az előadó szerint a párválasztást a genetikai hasonlóság és a szükségleteink határozzák meg, a kérdés az, hogy hogyan lehet Istent bevonni a párkeresésbe? Bartos Károly szerint két feltétele van, imádságos lélekkel kell keresni valamint olyan személy kell legyen, akivel együtt tudunk imádkozni. Isten választása nélkül társat sem lehet keresni, hiszen, amikor igent mondok Istennek, akkor igent mondok magamnak. Aki nincs jóban önmagával, másokkal sem tud jóban lenni. Ezért, ha igent mondunk Istenre, akkor igent tudunk mondani másokra is.

A Szentírás valóságához igazítani magunkat

Az előadás után több csoportban is játékosan fogalmazták meg a fiataloknak a reformáció üzenetét, a kőhalmi templom udvarán lehetett focizni, Reftivity-nek keresztelt Activityt játszani, volt kincskeresés, este pedig a szászrégeni Sófár együttes koncertjével ért véget az együttlét, valamint a reformáció 500. évfordulójára való tekintettel 50 héliummal töltött luftballont eresztettek fel egyszerre a templom udvaráról.

A Szentírás valóságához igazítani magunkat

Kiss Gábor