A perzsa király szereti a kibédi pánkót

Xerxész bőrébe bújt a tiszteletes, a lányok kihajították az ágyút a várból, házifeladat volt a fagyievés a Vakációs Gyerekbibliahéten. Lakodalmat is rendezhettek volna, annyi tánc, ének és sütemény került a hétre, a kútba nem fért a dinnye. A gyerekek hitének mélyítése, a Biblia játékos megismerése fontos feladat a szülők szerint. 

A perzsa király szereti a kibédi pánkót

Még a faluban nyaraló gyerekek is ellátogattak a parókiára, olyan népszerű Kibéden a Vakációs Gyerekbibliahét. Ebben az évben negyedik alkalommal rendezték meg a templom udvarán az egyhetes összejövetelt, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a Biblia történeteivel, ezáltal mélyíthetik a hitüket, és formálhatják a fiatalabb generáció református közösségét. A tiszteletes szerint már maga az építő erejű, hogy összefogás kell a hét lebonyolításához – Rengeteg segítséget kaptunk idén is a szülőktől, akik süteményt sütöttek, dinnyét hoztak és időben felébresztették a gyerekeket, hogy ne késsenek el a reggeli játékról a réten. – nyilatkozta a lapnak Sipos-Vizaknai Balázs. A lelkész elmondta, hogy a helyi vállalkozóktól és a Polgármesteri Hivataltól is kaptak támogatást a gyerekek nagy örömére, mert így került palacsinta is a heti menüre. De nem csak a test, hanem a szellem is megkapta a megfelelő táplálékot, az idén Eszter történetével ismerkedtek meg a gyerekek. Eszter könyve a Biblia kevésbé ismert könyvei közé tartozik. A története a babiloni fogság után játszódik Perzsia fővárosában, Susánban, Ahasvérus (ismertebb nevén Xerxész) udvarában.

Eszter, egy zsidó származású lány szépségével és engedelmességével megnyeri a király tetszését és így őt választja magának feleségül. Eszter az, aki közbenjárásával és bátorságával megmenti a Perzsa birodalomban maradt zsidóságot a pusztulástól megakadályozva Hámánnak, a király főemberének gonosz tervét. A történeteket szerepjátékkal, bábjátékkal, illetve a gyerekek bevonásával adták elő, maga a tiszteletes bújt Xerxész bőrébe. A rendezvényre az anyagot minden évben a KOEN (Kinderwerk Ost Europa Nederlanden) állítja össze és mutatja be azoknak a vezetőknek, akik gyülekezetükben meg szeretnék szervezni. Az idei Gyerekbibliahét főcíme a ‘Ragyogj csillag’ volt – utalva Jézus szavaira: Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket és dicsőítsék a ti mennyei atyátokat. (Mt 5) A bibliahét alkalmain a gyerekek Eszter történetén keresztül ismerkedhettek meg a következő üzenetekkel : Légy engedelmes, Tedd, amit tenned kell, Gondolkodj, mielőtt cselekszel, Állj ki magadért és Emlékezz a jóra. 

A perzsa király szereti a kibédi pánkót

– Édesanyám, megettünk három kosár pánkót – mesélte a hét éves Péterfi Boglárka hazaérve édesanyjának, Péterfi Irénkének. Az édesanya elmondta, nagyon fontosnak tartja a Bibliahét feladatát: A lányom nem bőbeszédű, de minden nap mesélt arról hogy mit játszottak, magáról a bibliai történetről is és arról is hogy a gyerekekkel mi történt aznap. Az egyik nap várat készítettek, amiből Boglárka kihajította az ágyút, azt mondta semmi szükség nincs arra egy várban a lányok szerint. Fontos, hogy a gyerekek lassan és játékosan szokjanak bele a hittel való életbe, hiszen nem minden családban kerül elő a Biblia. Engem úgy neveltek, hogy vasárnaponként jártunk a templomba, és nekem a mai napig attól vasárnap a vasárnap, hogy meghallgatom az istentiszteletet, ami egész hétre feltölt. Ezek a szokások gyerekkorban rögzülnek, ezért nagyon fontos a tiszteletes úr szervezte Bibliahét, ahol a gyerekek szintjének megfelelő módon kerülhetnek közelebb Istenhez. – nyilatkozta az édesanya, aki szerint az is nagyon fontos, hogy együtt vannak, társaságuk van, és összeszoknak az egy hét alatt. Ebben sokat  jelent a közös játék, ének, imádság és az étkezések. Rengeteg süteményt sütöttek a szülők, és a dinnyének is helyet kellett találni, mert annyi volt hogy nem fért a kútba.

A tanítónőkön, óvónőkön kívül az ifisek is besegítettek – Nekünk, szervezőknek és segítőknek öröm látni, hogy a gyerekek évről-évre fejlődnek, emlékeznek az azelőtt évi történetekre, énekekre. – számolt be tapasztalatairól Szilveszter Eszter – Mindenki arcán mosoly van, mert látszik rajtuk a kíváncsiság, az érdeklődés a történetek újabb részleteinek megismerése iránt és  kézügyességüket is megmutathatják, mert az aznapi történethez kézimunka feladatok is vannak. – mondta Eszter. A kézimunka foglalkozáshoz kapcsolódóan házifeladattal is meg kellett birkózzanak a gyermekek, két pálcikás jégkrémet kellett egy nap megenni, és a pálcikákat másnapra elhozni, ebből készült a nyári hőségben hasznos legyező. A hetet záró előadáson, a vasárnapi istentiszteleten a gyerekek nagyszerű énektudásukat is bemutatták, a dalokat Prázsmári Krisztina kántor segítségével tanulták és énekelték a gyülekezet nagy örömére. Sipos-Vizaknai Balázs sikeresnek tartja a negyedik Vakációs Gyermekbibliahetet, ezt a vasárnapi, zsúfolásig megtelt templom is jelzi a tiszteletes szerint. 

 

Bodnár Erika újságíró