A nemiségről az egyházban is lehet beszélni

Az ikafalvi ifjúsági napok egyik huncutsága az, hogy az áhítat előtt az igét telefonon kell megkeresni. Mivel Ikafalván nincs jó telefonos hálózati lefedettség, ezért a telefonra telepített Szentírással sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet teljesíteni a feladatot. A szeptember 14-i ikafalvi ifjúsági napon már több fiatalnak ott volt a telefonján a Szentírás applikáció. Dulló Zalán Márton volt a leggyorsabb, aki az efézusi levél 1. fejezetének 2-4. verseit olvasta fel, amiről a falu református lelkipásztora, Bardócz Csaba beszélt.

A nemiségről az egyházban is lehet beszélni

A lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy mi, fiatalok ma megfelelési kényszerben élünk. Embertársainknak akarunk megfelelni, nekik akarunk bizonyítani azért, hogy valamilyen módon elnyerjük a szeretetüket, elismerésüket. Ezért gyűjtögetjük a tetszikeléseket, a lájkokat is. Embereknek akarunk megfelelni, akiknek ma még tetszik, amit csinálunk, holnap már nem. Érdemes lenne észrevenni azt, hogy van olyan is, aki feltétel nélkül és mindig szeret. Isten nem teremt olyan embert, akit ne szeretne! Isten – még ha néha úgy is érezzük – nem teremt olyat, aki selejt, vacak, vagy fiatalosabban szólva lúzer. Az önmagunk értékelésének egyik oka az, hogy nem tudjuk elfogadni, hogy Isten számára tényleg fontosak vagyunk, ő tényleg szeret minket!

A nemiségről az egyházban is lehet beszélni

A templomban megtartott áhítat után Dombi Anita és Dulló Zalán vezette az ismerkedő játékokat, majd egy érzékenyítő meditáció után Bódi Rozália pasztorálpszichológus De hát mindenki csinálja! címmel a serdülőkori, (túl) korán kezdett szexről, lájkvadászatról, (h)arcvonásokról, (ál)arcokról szóló beszélgetését várta mindenki. A szakember Kolozsvárról érkezett Ikafalvára, és bátran nyúlt ehhez a kényes, de fiatalok körében nagy érdeklődésnek örvendő témához. Minden fiatal viszonyul ehhez a témához valahogyan, és jó, ha az egyházon belül is lehet erről beszélni – hangzott el a bevezető gondolat. Az előadó elmondta, hogy a legtöbb fiatal az online térben gyűjt a témával kapcsolatban információt. Ha számukra ez a kézenfekvő információszerzési út, akkor fontos, hogy hiteles csatornákon szörfözzenek.

A nemiségről az egyházban is lehet beszélni

A pasztorálpszichológus személyes példájával támasztotta alá azt, hogy nagyon fontos megtanulni egy kicsit az Isten szemüvegén keresztül nézni a dolgokat. Megérteni azt, hogy mi az, amit Isten gondol életünk dolgairól, hiszen az változtat meg – őt is az változtatta meg –, ha megtudom, hogy milyennek lát engem Isten. Az ifjúkorban elkezdett nemi életnek sok oka lehet, a legtöbb esetben mégis a szeretethiányról, a szeretetpótlásról szól. Az előadás végén megnyugtatott, hogy ha bárki úgy érzi, hogy ebben a témában – de másban is – rossz úton jár, akkor munkával, megfelelő beszélgetőtárssal, olvasással, a témával való foglalkozással megtalálhatja a helyes, jó irányba vezető, az életét építő utat.

A tartalmas előadás után kiscsoportos megbeszélések, majd szeretetvendégség következett. Köszönjük Dombi Etelka ikafalvi nőszövetségi alelnökünk meglepetését, aki egy nagy tál pánkóval és szőlővel lepte meg az ikafalvi faluházban összegyűlt ifjakat. Köszönjük Bardócz Tímea programfelelős, Bartos Brigitta, Csorba Eszter, Fetés Hanna, Dulló Zalán, Zágoni Hunor és Szilágyi-Nagy Zétény önkéntesek segítségét, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatását, akik lehetővé tették, hogy ez az esemény megvalósuljon.

 

Ikafalvi Református Egyházközség sajtószolgálata