A magyar kormány támogatását kéri az Erdélyi Református Nőszövetség

Több ezren ünnepeltek Kolozsváron a reformáció 500. jubileuma alkalmából az erdélyi protestáns egyházak által szervezett központi rendezvényen. A Farkas utcai templomban tartott hálaadó istentiszteleten közel 600 lelkipásztor és ugyanennyi gondnok, presbiter vett részt. 

Az ünnepséget követően Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek az Erdélyi Református Nőszövetség kérését, amelyben több mint 5600 nőszövetségi tag kéri Magyarország Kormányának támogatását a bonyhai Bethlen kastély és környezetének felújításához.

A magyar kormány támogatását kéri az Erdélyi Református Nőszövetség

Az erdélyi református asszonyokat összefogó szövetség a diakónia, misszió, közösségépítés és közösségápolás, valamint református, nemzeti, kulturális és népi hagyományaink őrzésének területén végez értékes, sokszor hiányt pótló tevékenységet. Gyakorlatilag minden erdélyi református gyülekezet háttérmunkáját zömében az asszonyok végzik. Ezért tartjuk nagyon fontosnak Erdélyi Nőszövetségünk tagjainak hitbeli erősítését és magyarságtudatának ébrentartását.

A Nőszövetség olyan intézményeket szeretne létrehozni a kastélyban, amelyek a köz, és az erdélyi református magyarság javát szolgálják. Munkáját támogató háttérintézményként létrehozta az Árva Bethlen Kata Alapítványt, a kastélyban 1700-ban született, egyházépítő református nagyasszonyunk tiszteletére.

A magyar kormány támogatását kéri az Erdélyi Református Nőszövetség

A tervek szerint az épületben helyet kap egy Szociális, Kulturális és Felnőttképző Központ. Lesz benne napközi otthon hátrányos helyzetű családokból származó gyermekeknek, nappali foglalkoztató fogyatékkal élőknek. A Nőszövetség központi székhelyeként ez az épület programok, táborok, rendezvények, csendesnapok helyszíne is lesz majd. Hitépítő, hagyományőrző, kulturális, kapcsolaterősítő programjaival minden generációt megszólít majd. Célja a keresztyén és erdélyi magyar értékek hiteles továbbadása a következő nemzedéknek.

 

Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Kabinetiroda