A legérzékenyebb időszakban kézen fogva járni

A Kolozsvári Református Kollégium tanáraival találkozott szeptember 3-án délben Kató Béla püspök. A találkozót Kovács Tibor iskolalelkész áhítata nyitotta meg, majd a püspök szólt a tanári karhoz. Kató Béla elmondta, hogy évszázadokon keresztül férfiak voltak a tanítók, azonban sokáig ez egy megbecsült szakma volt. Ahogy azonban a megbecsülés anyagilag és közösségi elismerésben csökkent, a férfi társadalom lemondott a szakmáról. A püspök szerint jelzés értékű, ahogy a társadalom az emberrel foglalkozó szakmákhoz viszonyul, sajnos a lelkipásztorok körében is ez a tendencia jelentkezik, hiszen egyre kevesebb a fiú jelentkező, és egyre több a lány felvételiző a teológián is. Kató Béla ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyház szemében a férfi és nő egyenlő érték, az emberekkel foglalkozók esetében ez kiemeltem érvényes.

A legérzékenyebb időszakban kézen fogva járni

A püspök az egyházi iskolák helyzetéről is szólt. Elmondta a tanári karnak, hogy tavaly a Romániai Református Egyház és az állam között megkötöttek egy protokollumot, amely nagyobb beleszólást enged az egyházaknak az iskolák életébe. Ez a nagyobb beleszólás azonban csak a minőségi oktatás érdekében történhet. Az egyház sosem erőszakosan, csupán szeretettel szól bele az iskola életébe.

„Azárt avatkozik be az egyház az iskola életébe, mert akik itt végeznek, azoknak olyan emberi minősége van, amiért évszázadok óta küzdünk. A legérzékenyebb időszakban kell a diákokkal kézen fogva járjunk. A kollégium ma nem az, ami mi szerettünk volna, de ez nem rajtunk múlt. A szabályokat az állam dönti el, nehéz a paragrafusok között megtalálni a lehetőségeket, hogy úgy formáljuk az iskolát, ahogy mi akarjuk.”

A legérzékenyebb időszakban kézen fogva járni

Kató Béla beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a tanári karban is közösségnek kell kialakulnia. A püspök szerint a kivándorlás egyik oka, ha nincs igazi közösség. Csak a valahová tartozás érzése az, amely a nyugati világ által kínált anyagiakkal felveheti a versenyt. Ugyanilyen fontos az is, hogy a tanárok a különbözőségeket el tudják fogadni, így, bár vallásilag sem egységes a tanári kar, hitben mégis egynek kell lenniük, hogy a diákokat emberként, tanárként tolerálni tudják.

Kató Béla arról biztosította a Kolozsvári Református Kollégium tanári karát, hogy a külső feltételeket, hogy az oktatás normális körülmények között tudjon zajlani, megpróbálják megteremteni. Ezért 2016 folyamán megpróbálják a kollégium Farkas utcai épületét restaurálni. A püspök a tavaly elindított szakiskoláról elmondta, hogy sikertörténet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a református kollégiumnak nem csak a rendszerváltás óta eltelt 25 éve van, hanem valamit letett az asztalra, ami az iskola létjogosultságát is bizonyítja. Olyan értékek vannak az iskolában, amelyekről nem szabad lemondani, évszázadokon keresztül emberek százai építették fel életüket az itt kapott alapokra. Kató Béla szerint a lelkipásztorok egyre inkább jolly joker szerepet játszanak a gyülekezetben, nem csak azt a munkát kell elvégezniük gyakran, amire kiképezték őket, viszont nagyon sok múlik azon, hogy milyen munkatársaik vannak a gyülekezetben. A lelkipásztoroknak meg kell keresniük azokat az embereket, akik át tudnak a gyülekezetben venni tőlük feladatokat, feladatokat azonban csak olyan emberek tudnak átvenni, akiket úgy neveltek, hogy ezeket el tudják látni, egy közösség élére tudnak állni, és ebben van nagy feladata a tanároknak.

A legérzékenyebb időszakban kézen fogva járni

A beszélgetés során a tanárok a szakiskolában tanuló gyerekek nyíltságát emelték ki, hangsúlyozva, hogy a nevelés szintjéből nem engedtek. Székely Árpád igazgató a szakiskola gyors fejlődésére mutatott rá, beszámolójából kiderült, hogy míg tavaly 14 bentlakó diák volt, idén már több mint 40 diák kért szállást a szaklíceumban. Ezek között van Beszterce, Maros és Kovászna megyéből érkező fiatal is.

 

Szöveg és fotó: Kiss Gábor