A közösségbe ágyazott egyén

Tusványos utolsó napján, szombaton Hajlák Attila István kézdivásárhelyi plébános nyitotta a Keskeny út sátor programját. Szentbeszédében az élet szentségére hívta fel a figyelmet. A délben kezdődő előadást Kincses Kálmán szenterzsébeti református lelkipásztor tartotta Az ősi hagyaték ma fegyver is címmel. Az előadó a címből kiindulva mesélt a Tápióbicskéről ajándékba kapott ágyúmakettről, amely gyakorlatilag egy színházi kellék. Ő maga kérdezett rá a székelykeresztúri rendőrségen, hogy kell-e rá engedély. Másnap elvitték a makettet, és ezután öt évet tartott a pereskedés, aminek az eredménye az lett, hogy ítéletben kimondták, hogy nem minősül fegyvernek a makett. A lelkipásztor reméli, hogy az elkövetkezendő napokban az áprilisi ítéletet végrehajtják, és visszaszolgáltatják az öt évvel ezelőtt kapott ajándékot.

A közösségbe ágyazott egyén

Az előadás címe egy Wass Albert Hagyaték című írásából vett gondolat, amely eredetileg így hangzik: „az ősi hagyaték ereklyéje ma fegyver is, mely jövendőt biztosít a nemzetnek, ha magára talál általa, és él a hatalmával.” Kálmán elmondása szerint ez a gondolat egyfajta hitvallása is, amely meghatározza a nézeteit. Ma nem hősi halottakra, hanem hős élőkre van szükség azért, hogy olyan értékek mentén lehessen a közösség életét meghatározni, amelyekre lehet építeni. A liberális világ az önmegvalósítást, a konzervatív világ pedig a közösségbe ágyazott egyéni megvalósulást tűzte zászlajára. Ez azt jelenti, hogy valaki a maga szerepében és helyén egy egész közösséget irányít. Kincses Kálmán szerint nekünk is az a dolguk, hogy olyan nyomokat hagyjunk hátra, amin az utánunk jövők el tudnak indulni. Ilyen például a kaláka intézménye is. Nem szabad elhagyni, mert ez ad az embernek szabadságot. A pünkösdi királyválasztás szenterzsébeti rendezvénye is ide sorolható, amely ma már a helység egyik legszebb és legnagyobb ünnepe és eseménye.

A közösségbe ágyazott egyén

Az előadás alatt ezen a napon is működött a baba-mama sátor a jurtában. A hely újra kevésnek bizonyult a gyerekek számára, olyan sokan vettek részt a foglalkozásokon. Az előadás után a sátorzáró és a sátorbontás következett. Köszönjük Albu Zsanett, Bardócz Tímea, Bálint Gyopár, Baróti Tibor, Dombi Anita, Farkas Paula, Fodor László, Léva Csilla, Lőcsei Zsuzsanna, Majos Zoltán, Molnár-Mikola Andrea, Pánczél Erika, Szilágyi Nagy Zétény, Udvari Balázs önkénteseknek és Zelma nővérnek és csapatának a munkát, a tusványosi szervezőcsapatnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatást, valamint a betérőknek a részvételt. Nélkülük nem valósulhatott volna meg az ez évi tusványosi keskeny utas missziónk.

Bardócz Csaba