A jövő nemzedékének szóló üzenet került a Küküllőalmási templom toronygömbjébe

Felújítási munkálatok sorozata vette kezdetét a Küküllőalmási Református Templomban. A XV. századi építmény külső - belső felújításának tervezését, dokumentációját Magyarország Kormánya támogatta. A munkálatok során Húsvét első napján a templom toronygömbjébe üzenetet helyeztek el az utókor számára. 

A Küküllőalmási Református Templom gyülekezete 217 lelket számlál. Ez a kisebbségben élő, egyházát szerető közösség élni akar, dolgozni szeretne. Különösen figyelnek a lelki épülésükre, nagy odafigyeléssel szerveznek olyan programokat, mint Vakációs Bibliahét tábor, Gyülekezeti magyar nap, hagyományőrző szüreti bál, gyülekezeti kirándulások, nőszövetségi alkalmak, vallásórák vagy fakultatív magyar órák. Az épülés érdekében azonban mindezek mellett szükség volt néhány egyéb fajta felújításra is. A felújítási terv hamar elkészült, ennek engedélyeztetése hosszabb folyamatot vett igénybe. 

Február utolsó napjaiban kezdődtek el a toronysisak felújítási munkálatai, amelyet a Bukaresti Vallásügyi Államtitkárság támogatott. A faszerkezet rozoga állapota miatt a vártnál nagyobb mértékű újjáépítésre került sor, de műemlék templomról lévén szó megmaradt az eredeti szerkezet egy része is. A toronysisakon található díszelemet eltávolították, az új szarvazatra rézpléh került.

Az ebből készült gömbbe Húsvét első napján a gyülekezet tagjai üzenetet helyeztek el a jövő nemzedékének számára. A gömbbe bekerült a 2022-es lelkészi jelentés, a 2022-es számadás, a Brassói Lapok utolsó száma, a Nagy-Küküllő újság utolsó száma, a tervező és kivitelező csapat névsora, a projekt elkészítésének támogatója, a jelenlegi háborús időszak rövid leírása, a presbiterek névsora, pénz, illetve egy adathordozó, fényképekkel és a teljes felújítási tervvel. 

Sikerült a harangok villamosítását is megújítani. Több, mint két év szünet után, amikor csak nagyon ritkán szóltak a harangok, ma már rendszeresen hirdetik Isten jelenlétét. A gyülekezet tagjai a templom további felújítására számítanak, igyekeznek a pályázati lehetőségeket kihasználni, a gyorsabb felújítás érdekében pedig adományokat is szívesen fogadnak.