A jó nő a Biblia tükrében

Női csendesnap a kolozsvári Bulgária-telepen

Derék asszonyt kicsoda találhat? – Péld 31, 10

Gyönyörűen feldíszített termek, rózsaszín és fehérben pompázó virágrendezvények, ízlésesen megterített asztal, finom falatok és izgatott szervezői tekintetek várták azokat a nőket, akik szombaton, március 9-én kora délután a női csendesnapra érkeztek a kolozsvári Bulgária-telepi templomba.

Örömmel és hálával telt meg a szívünk látva, hogy az eleinte kissé bizonytalanul helyet foglaló vendégek egyre felszabadultabban énekelnek a zenecsapat női tagjainak irányításával, akik erre az alkalomra különleges dicsőítő válogatással készültek. Keresztyén Eszter, a csendesnap főelőadója, kántor, kórusvezető és keresztyén blog író, Újlétáról, egy Debrecen melletti kis községből érkezett férjével és kisfiával. Előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen a jó nő a Biblia tükrében? Rávilágított, hogy a történelem során folyamatosan változott, s ma is változásban van, hogy hogyan kell kinéznie, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó nőnek. S bár ezek az ideálok sokszor nagyon távol állnak attól, amilyenek mi vagyunk, vagy ahogy magunkat látjuk, nem kell elcsüggednünk, hiszen a Bibliában szereplő nők is nagyon különbözőek voltak. Isten mégis fontosnak tartotta, hogy halljunk róluk, megerősítve ezzel bennünk is, hogy mindannyian kedvesek vagyunk az Ő szemében, s egyen-egyenként terve van velünk, feladata van számunkra.

A filippibeli gyülekezethez írt levelében Pál apostol igencsak részletesen kifejti, hogy Krisztus példájára milyennek kell lennie az Istennek kedves embernek, függetlenül attól, hogy nőről vagy férfiról van szó. Ezeket az irányelveket követve úgy élhetünk és cselekedhetünk, ahogy az Istennek tetsző. Az előadást követő kiscsoportos beszélgetések jó lehetőséget biztosítottak arra, hogy az elhangzottakat átbeszéljük, saját életünkre vonatkoztassuk, egymás tapasztalataiból épüljünk. Ezután jó hangulatban kóstolgattuk a finomabbnál finomabb falatokat, ismerkedtünk, jókat beszélgettünk és együtt nevettünk, majd újabb közös énekléssel hangolódtunk a délutáni műhelyekre, amelyek három különböző témában zajlottak.

Adorjáni Katalin, a Kétágú templom gyülekezetének kántora, hat felnőtt gyermek édesanyja, lelkészfeleség. Az ő irányítása alatt az érdeklődők a nő és a harmónia kapcsolatának rejtelmeibe tekinthettek bele.

Czimbalmos Emília, szociális testvérként lelkigondozással foglalkozik, emellett szín- és stílustanácsadó. Tőle arról hallottunk, hogy hogyan találhatjuk meg azt, ami a saját egyéniségünkhöz, stílusunkhoz, testfelépítésünhöz a leginkább talál, illetve milyen különbségek vannak a divat és a jólöltözöttség között.

Dr. Visky Krisztina immunológus, allergológus szakorvos arról beszélt a műhely résztvevőinek, hogy mi szükséges ahhoz, hogy táplálkozásunk, életmódunk egészséges legyen, mit (ne) fogyasszunk ahhoz, hogy frissnek és energikusnak érezzük magunkat. A műhelymunkák után mindannyian feltöltődve hallgattuk az esti áhítatot, amelyben Buzogány Emese, kolozsvári kórházlelkész a nap témáira reflektálva arról beszélt, hogy Pál apostolt is tekinthetjük divatdizájnernek, hiszen pontosan megfogalmazza, hogy milyen öltözetet kell nekünk, keresztény, Istent követő, megújult embereknek magunkra öltenünk a régi, óember levetkőzése után. A záróéneket követően úgy éreztük, maradnánk még beszélgetni, tovább töltődni, hiszen úgy tűnt szinte elrepült ez a délután, amikor megtapasztalhattuk, hogy milyen jó is nekünk, nőknek együtt lenni egymást erősíteni, támogatni, Istent dicsérni.