72 óra kompromisszum nélkül Marosvásárhelyen

A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes program Németországból indult 2002-ben. Célja, hogy a projekttel minél több fiatalt bevonjanak a társadalmi, közhasznú tevékenységekbe, hogy ott segítsenek a fiatalok, ahol szükség van rájuk, megtapasztalhassák a közösségi munka erejét, és rádöbbenjenek, hogy jót cselekedni nagyszerű érzés. Ugyanakkor felhívja a társadalom figyelmét a fiatalokban rejlő erőre, elköteleződésre, lelkesedésre. 2002 óta több más ország is megszervezték az önkéntes tevékenységet, és szombaton, október 13-án mi, refis diákok is csatlakoztunk a programhoz Márton Előd tanár úr és felesége vezetésével.

72 óra kompromisszum nélkül Marosvásárhelyen

 Reggel az iskola előtt gyűlt össze a jókedvű csapat. Utunk a református temetőbe vezetett, hogy kitakarítsuk, rendbe hozzuk iskolánk volt tanárainak a sírjait. Ebben Szabó András, az Öregdiákok Baráti Körének tagja volt segítségünkre. András bácsi körbevezetett a sírkertben, és megmutatta azon tanárok sírhelyeit, akik sokat tettek az iskoláért. Mindegyik sír felett mesélt nekünk az illető tanár személyiségéről, munkájáról. Egyes nevek sokunk számára ismerősen csengtek, mint például a Bolyaiak vagy Koncz József, aki papírra vetette iskolánk történetét. Ugyanakkor tudásunk új nevekkel is gazdagodott, mint például dr. Kozma Béla tanár úr, aki kiharcolta, hogy az iskola Bolyai Farkas nevét viselhesse. Ezen túl megtekinthettük öt püspök sírját, akiket szintén itt helyeztek örök nyugalomra.

72 óra kompromisszum nélkül Marosvásárhelyen

A rövid bemutató után a lelkes csapat munkához is látott. Mindenki kesztyűt húzott, seprűt, gereblyét ragadott, összeszedtük a sírok körüli száraz leveleket, kitéptük a gyomokat, eltávolítottuk a pókhálókat, mohát, megtisztítottuk a sírköveket. Mindezt jókedvűen tettük, egymással beszélgetve, vidám hangulatban. A temetőtakarítás pár órája szinte észrevétlenül telt el. Közben elmélyült bennünk a tisztelet iskolánk volt és jelenlegi tanárai iránt. Biztos vagyok benne, hogy senki sem bánta meg, hogy eljött!

 

Simon Dorottya

XI. osztályos diák