450 éves a Heidelbergi Káté: protestáns egyházzenei koncert Debrecenben

A 450 éves Heidelbergi Káté tiszteletére ad koncertet a debreceni Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikus Zenekar csütörtök este Debrecenben a Bartók teremben, Pad Zoltán vezényletével. A különleges alkalmon Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondja el gondolatait a legfontosabb református hitiratról.

450 éves a Heidelbergi Káté: protestáns egyházzenei koncert Debrecenben

Ungvári Judit, a Kodály Filharmónia kommunikációs munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a református egyház alapvető hittételeit tartalmazó Heidelbergi Káté III. Frigyes pfalzi választófejedelem megbízására készült 1563-ban. Az ötödfélszázados évforduló alkalmából a “kálvinista Róma” művészeti együttesei a protestáns egyházzene legkiválóbb mestereitől válogattak műveket.

A műsorban elsőként Heinrich Schütz Musikalische Exequien című műve csendül fel. A német korabarokk legjelentősebb mestere leginkább vokális műveivel írta be nevét a zenetörténetbe. A – magyar fordításban – zenei gyászszertartás című kompozícióban a lutheri Bibliából válogatott igeversek és korál-szövegek a földi élet nyomorúságáról, a halálról, a feltámadásról és a túlvilági élet boldogságáról szólnak. 

Hallható lesz Dietrich Buxtehude dán-német orgonista és zeneszerző “Herzlich lieb hab ich dich, o Herr”, vagyis “Szívből szeretlek Jézusom” című kantátája. A barokk kor nagyhatású mestere többnyire orgonaműveket, de kamarazenét és 112 kantátát is komponált. Megszólal Johann Sebastian Bach F-dúr miséje, amely az úgynevezett “lutheránus misék” sorába tartozik. 

A református egyház alapvető hittételeit tartalmazó Heidelbergi Káté 450. évfordulójára emlékező koncerten a Kodály Filharmónia mindkét együttese fellép a Bartók teremben, bár kétségkívül a Kodály Kórusé a főszerep. Az énekes közreműködők Ballabás Aliz, Pinczésné Gönczi Hajnalka, Győrfiné Hovancsek Tünde, Kuruczné Szőnyi Klára, Bejan Miklós Máriusz, Kurgyis Tamás, Benczédi Hunor és Szűcs Ferenc, orgonán Gyöngyösi Levente, gordonkán Fekete Katalin játszik szólót.

Ez az évforduló nagyon fontos ünnepelnivaló egy olyan városban, amelynek mély protestáns gyökerei vannak – hangsúlyozta Pad Zoltán, a koncert karmestere.

A “kálvinista Rómában” szinte erkölcsi kötelesség, hogy koncerttel is megemlékezzünk a protestáns hitirat születéséről – tette hozzá a Kodály Kórus vezető karnagya.