30 éves a Quo Vadis

1993-ban, 30 évvel ezelőtt jelent meg először a Quo Vadis, A Protestáns Teológiai Intézet diákjainak lapja. Az újság fennállásának 30. évfordulójára a teológusok 2023. április 25-én ünnepi gálaműsort szerveztek, amelyen az eddig megjelent összes lapszámot megtekinthették az érdeklődők.

📸 Kiss Gábor

Kató Béla püspök beszédében elmondta, hogy bár ő maga nem tud a laphoz kapcsolódni, hiszen már gyülekezeti lelkipásztorokként szolgáltak, amikor a lap megjelent, mégis fontosnak tartja, hiszen egy ilyen lap a gyakorlat színtere, amelyen a diákok megnyilvánulhatnak, gondolataikat összeszedve, rendszerezve fejezhetik ki magukat.

 

📸 Kiss Gábor

Kovács Sándor, a Protestáns Teológiai Intézet rektora a három évtizede megjelenő lapot a diákok önkifejezésének és útkeresésének eszközeként jellemezte. A rektor elmondta, hogy a lap nem csak a diákoknak adott lehetőséget a publikálásra, teológiai tanárok is gyakran jelentettek meg rövidebb cikkeket, tanulmányokat. Kovács Sándor a lap címére reflektálva kijelentette, az, hogy hova megyünk, minden generációnak a kérdése, ezért is fontos végignézni, végigolvasni az egyes évfolyamokat, így betekintést nyerve abba, hogy melyik generáció hogyan próbált meg utat keresni.

📸 Kiss Gábor

Telegdi István ifjúsági elnök köszöntőjében elmondta, egy diáklap nem fog létkérdésekre válaszolni, azonban a teológusok büszkék a harminc éves örökségre. Bár a lap maga 30 év alatt nagyon sok változáson ment keresztül, a lényeg ugyanaz maradt, mert az írások ma is ugyanarra tekintenek, aki változatlan, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

📸 Kiss Gábor

Birizdó Szabolcs Mihály a 30 év alatt megjelent lapszámok történetét ismertette. 30 év alatt összesen 48 lapszám jelent meg, ebből 45 maradt fent. Az összes lapszámot a Misztótfalusi Kis Miklós nyomda nyomtatta ki. A 45 fennmaradt lapszámból 44 jelent meg nyomtatott formában, 1 virtuálisan, három lapszám pedig elveszett. A lap 30 éves története során tartalmilag tükrözi a diákság tudományos, közéleti, egyházpolitikai érdeklődését, ugyanakkor beszámol a mindenkori teológiai hallgatók életéről, mindennapjairól. A megnyitó gála után az 5-ös tanteremben nyitották meg a Quo Vadis 45 lapszámát bemutató kiállítást.

📸 Kiss Gábor