30 éves a Kisbácsi Református Egyházközség temploma

Temploma megépítésének 30. évfordulóját ünnepelte a Kisbácsi Református Egyházközség június 30-án.

30 éve épült fel a kisbácsi református közösség temploma. 📸 Kiss Gábor

Az évfordulón egész nap lehetőség volt betekinteni az egyházközség életébe, múltjába és jelenébe. 13 órától Felházi Zoltán magyarvistai lelkipásztor áhítata nyitotta meg az ünnepségsorozatot, amely után  László egyházmegyei gondnok mondott köszöntőt. Istvánfi Szabolcs Kisbács faluról szóló történeti felvezetője után Oláh József nyugalmazott kisbácsi lelkipásztor mesélt arról, hogyan lett a kisbácsi református közösségnek temploma és parókiája. Jakab Judit presbiter, az egyházközség pénzügyekkel foglalkozó bizottságának tagja beszámolt az elmúlt harminc év fontosabb fejlesztéseiről, anyagi természetű beruházásairól – majd az elmúlt három évtized fontosabb eseményeiről hallottak beszámolót a nyílt nap résztvevői. A nyílt napot hálaadó istentisztelet zárta, amelyen Lengyel István egyházmegyei főjegyző liturgiai szolgálata után Kató Béla püspök a Zsolt 50, 14;23, 1Thessz 5,16-18 versei alapján a háláról beszélt.

Az egész napos eseménysorozat végén hálaadó istentisztelettel emlékeztek a templom felépítésének 30-ik évfordulójára. 📸 Kiss Gábor

Elmondta, a hála nem egyszeri alkalom kell legyen, minden nap, minden vasárnap, minden gyülekezeti alkalom hálára kell késztesse a kisbácsiakat, nem csak az évfordulón kell hálával visszatekinteni a múltra. Prédikációjában kifejtette, bár az épületeket megtervezik, mégis a terek megtöltése, a belső tartalom az, ami igazán fontos, illetve a cél, hogy miért jövünk a templomba? Ahol nem Isten szabadító igéjét hirdetik, ott az istentisztelet torz lesz. Isten mindannyiunk számára szabadítást ad. A torz istentisztelet azt eredményezi, hogy megromlik Isten és ember kapcsolata. Ma sokkal többen hisznek, mint gondolnánk, de nem vállalják a közösséget, holott Ábrahám Istene gyülekezeti közösséget teremtett. A gyülekezeti élet az, amely a helyes mederben tart. Az istentiszteletre nem Istennek van szüksége, hiszen a mi Istenünknek nincs szüksége imádatra, ajándékokra, a mi Istenünk egyszülött Fiát adta értünk, hogy megszabadítson a bűntől. Ezért kell hálát adnunk, és minden napot ünnepként megélnünk, amit ebben a gyülekezetben eltölthetünk. A helyes hálaadás meglátszik a gyülekezeten, annak tagjain is, és a hálaadó emberről sugárzik a hit, amely másokat is meg tud győzni arról, hogy az Isten közösségéhez tartozzon.

A gyülekezet életére Kató Béla püspök mondott áldást. 📸 Kiss Gábor

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dumitru Boca kisbácsi ortodox lelkész, a hálaadó istentiszteleten a gyülekezet kórusa szolgált.