Fiatal szakácsok a Püspöki Hivatalban

Ifjú látogatók érkeztek szerda délután a kolozsvári Püspöki Hivatalba. A Kovács Tibor iskolalelkész által vezetett mintegy harminc szakácsnövendék a Református Kollégium és az egyházkerület címereit tartalmazó hófehér öltözékben saját készítésű ételekkel lepte meg az egyházi intézmény munkatársait. Oktatójuk, Kovács Dietmar Zsolt, a Mikó étterem tulajdonosa, röviden köszöntötte az alkalmazottakat, és elmondta: azért jöttünk, hogy viszonozzunk a Püspöki Hivatal alkalmazottainak korábbi látogatását, ugyanakkor megmutassuk, hogy érdemes volt beindítani a szakoktatást, és érdemes továbbmenni a megkezdett úton.

Fiatal szakácsok a Püspöki Hivatalban

– Egyszerű ételeket készítettünk, de megmutatjuk, hogy jóindulattal, egy kis ügyességgel, megfelelő tálalással és díszítéssel az egyszerű ételek is kiválóak lehetnek – fogalmazott Kovács Zsolt.

Az eseményen jelen volt Kató Béla püspök is, aki nagy szeretettel üdvözölte a kolozsvári református kollégium szakiskolájának kilencedikes tanulóit. – A szakácsművészet nemcsak a sütés-főzésből áll, hanem abból is hogy munkánk során szeretetet is adagolunk hozzá – mondta a püspök, aki egy humoros anekdotát is elmondott a fiataloknak.

Fiatal szakácsok a Püspöki Hivatalban

A régi, szegény időkben az emberek sokat nélkülöztek, az egyik családban ebédre sokadik alkalommal is spenótfőzelék került az asztalra. Az édesanya számonkérő kérdésére, hogy a gyermek miért nem imádkozik az asztalnál, a következő válasz hangzott el: ehhez a főzelékhez én nem merem meghívni Jézust vendégnek.

– Számítani fogunk rátok, a borbélyokra és a többi szakot végző fiatalra, hogy jó munkaereje, sikeres üzletemberei és hívő, keresztyén tagjai legyetek erdélyi társadalmunknak. Éreznetek kell ugyanakkor, hogy egyházkerületünk továbbra is támogatni fogja az iskolát és titeket is – fogalmazott Kató Béla püspök, aki áldott adventi időszakot, boldog karácsonyt és sikeres újévet kívánt az iskola hallgatóinak.

 

Szöveg: Somogyi Botond

Fotó: Kovács Tibor