XIV. Várom az Urat – második állomás – Kolozsvár

Székelyudvarhely után, december 6-án Kolozsváron tartottuk a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivált, immár tizennegyedik alkalommal. Idén a Sapientia EMTE Tordai úti épülete adott otthon a rendezvénynek és annak a több száz résztvevőnek, akik ellátogattak a zenefesztiválra. 

XIV. Várom az Urat - második állomás - Kolozsvár

Az advent a várakozás időszaka, mely mindenki számára mást jelent. Egyen-egyenként másképp készülünk, másképp éljük meg az adventi eseményeket. A Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál már több mint egy évtizede alkalmat biztosít a zenekedvelő fiatalok számára, hogy minőségi keresztyén zenét hallgatva, építő közösségben ünnepelhessenek és készülhessenek a Karácsonyra.

XIV. Várom az Urat - második állomás - Kolozsvár

A XIV. kolozsvári Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál fórummal kezdődött. A Helyes_Beat két tagját, Ferencz Pétert/Peetet (vokál, hegedű) és Siklósi Viktóriát/Vikit (vokál) kérdezte Kádár Zoltán-János és Márton Előd. A fórum témája a dicsőítés és a modern zenei stílusok volt. A fórumon elhangzott, hogy a Helyes_Beat több zenei stílust ötvöz: Gospel, R&B, Pop, Funk, Soul, Jazz. Peet meggyőződéssel vallja, hogy nem létezik keresztyén zene, csak keresztyén zenész, akinek a zenéjében fellelhető az isteni üzenet. Sajnos a „keresztyén” zenét sikerült gettósítani, elválasztani a „világi” zenétől, ezzel perifériára került, külön elszigetelt műfaj lett. Nem lehet különbséget tenni „keresztyén zene” és „világi zene” között, csak zene létezik, amely szólhat a szerelemről, a születésről, a halálról, Istenről, a hitről, a hazáról. A „keresztyén zene” kellene tartsa a lépést a „világi zenével”, amely diktálja a minőséget és a profizmust. Ugyanúgy kellene legyen „keresztyén zene” a médiában, a rádió hullámhosszon és a tv csatornákon. A Helyes_Beat azért választotta ezt a kevert zenei stílust, mert ők így tudják szívből, hitelesen dicsérni Istent. Amúgy a zenei műfaj rólunk szól, nem Istenről, arról, hogy milyen formában tudjuk legkönnyebben, legőszintébben kifejezni érzéseinket.

XIV. Várom az Urat - második állomás - Kolozsvár

A koncertek sorát ezután a partiumi Elő Kövek nyitotta meg, akik már második alkalommal léptek fel a zenefesztivál színpadján. Dicsőítésük után Gede Csongor kolozsmonostori lelkipásztor tartott áhitatot a hallgatóságnak.

XIV. Várom az Urat - második állomás - Kolozsvár

A zenefesztivál második fellépője a KRIKK együttes volt, akik Marosvásárhelyről érkeztek Kolozsvárra. A sort a magyarországi Helyes_Beat együttes zárta, akik újszerű, nem hagyományos zenei stílusukkal új színt hoztak a dicsőítésbe.

A Sapientia aulájában az ülőhelyek hamar elfogytak, de ez nem tántorította el a résztvevőket, sokan állva vagy épp a hangulatosan berendezett kávézóban ülve hallgatták végig a dicsőítéseket egy finom kávé vagy tea kíséretében. Az épület előterében adventi vásárteret rendeztünk be, ahol könyvesboltok és kézművesek portékáiból válogathattak az érdeklődők. 

XIV. Várom az Urat - második állomás - Kolozsvár

Bár több száz résztvevője volt a zenefesztiválnak, mégis meghitt és családias volt a légkör, együtt tudtuk dicsőíteni Isten és együtt örültünk az adventnek.

Szeretnénk megköszönni a segítséget minden támogatónknak, köztük az Erdélyi Református Egyházkerületnek, a Communitas Alapítványnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, valamint minden munkatársnak és önkéntesnek, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.  

Áldott adventi várakozást és jövőre is várunk mindenkit szeretettel a tizenötödik Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztiválra.

 

Kozma Anita