Tőkés László az amerikai külügyminiszterhez juttatott el tiltakozó levelet

Tiltakozó levelet juttatott el John Kerry amerikai külügyminiszterhez a sepsiszentgyörgyi Székely MikóReformátus Kollégium visszaállamosítása miatt Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő – közölte csütörtökön az EP-képviselő sajtóirodája.

Tőkés László az amerikai kongresszus azon huszonegy képviselőjét is tájékoztatta a Mikó-ügy “botrányos fejleményeiről”, akik 2013. júniusában felkérték Kerry külügyminisztert: lépjen fel “erőteljesen” a román kormánynál a magyar egyházak 1945 után elkobzott tulajdonainak maradéktalan visszaszolgáltatása érdekében.

Tőkés László az amerikai külügyminiszterhez juttatott el tiltakozó levelet

A kongresszusi képviselők azt is kérték, hogy a külügyminiszter tájékoztassa a román kormányt arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok szoros figyelemmel követi a Székely Mikó Református Kollégium tulajdonjogával kapcsolatos fejleményeket.

Az EP-képviselő felidézte: a kisajátított ingatlanok restitúciója alapfeltétele volt Románia NATO-, illetve EU-csatlakozásának. Ennek fényében Tőkés László szerint “egyenesen hadüzenetnek tekinthető a ploiesti-i táblabíróság politikailag motivált november 26-i döntése” a Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosításáról.

“A többségi nacionalizmus ellenérdekelt az erdélyi magyar történelmi egyházak vagyonának visszaszolgáltatásában, és időhúzásra rendezkedett be. Ennek eredményeképpen az erdélyi magyar történelmi egyházak jogos tulajdonaiknak csupán felét vehették birtokba mind a mai napig, tulajdonképpeni használatukba pedig az ingatlanok harmada került, és nemzetközi nyomásgyakorlás nélkül itt sem tartanánk” – olvasható Tőkés László közleményében.

Rámutatott: a román kommunista rendszer több mint 2140 ingatlant kobzott el az erdélyi magyar történelmi egyházaktól, amelyek – a restitúció akadályozása miatt – az erdélyi magyar felekezeti oktatás egykori, közel ezer intézményéből alig háromtucatnyit tudtak visszaállítani a rendszerváltás óta. 

“A Székely Mikó Református Kollégium épületének visszaállamosítása tehát a magyar nyelvű felekezeti oktatás elleni, egyházi és etnikai színezetű orvtámadásként értelmezendő, ami súlyos alkotmányellenességi és alapvető emberi jogi vonatkozású aggályokat vet fel” – állapította meg az EP-képviselő.

Az erdélyi magyar egyházak továbbra sem részjogokat igényelnek, hanem a restitutio in integrum elve alapján történő visszaszolgáltatási folyamat felgyorsításában és mielőbbi lezárásában érdekeltek – szögezte le Tőkés László az Egyesült Államok külügyminiszterének és több képviselőjének küldött tájékoztatásban.