XIV. Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója

November 22-én, szombaton reggel 10 órától immár 14. alkalommal került megszervezésre a Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója. Az eseménynek hagyományosan a Kolozsmonostori Református Egyházközség temploma adott otthont, a főszervezők pedig a kolozsmonostori gyülekezet fiataljai voltak.  

XIV. Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója

A színjátszó találkozót a kolozsmonostori gyülekezet lelkipásztora, Kállay M. Csaba nyitotta meg a KISZT idei mottója alapján: „a szeretet képmutatás nélkül való legyen.” Pál felszólítását hangsúlyozva kiemelte, hogy a színpadon lehet szerepelni, de a szeretetet nem szabad képmutató módon megélni, sőt iszonyodni kell a rossztól és ragaszkodni kell a jóhoz.

A rendezvényzáró áhítaton Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora Noé történetét tárta a hallgatóság elé és elmondta, hogy milyen drámai eseményeket kellett egykor Noénak az özönvíz idején átélnie akkor, amikor a sokféle nézőközönség ellenére neki a mennyei producerre, Istenre kellett hallgatnia, neki kellett engedelmeskednie és bárkát kellett építenie a szárazföld kellős közepén. Hangsúlyozta, hogy Krisztus egyháza is egy ilyen bárka lehet a mai ember számára, amely a megmenekülés lehetőségét rejti magában.  

XIV. Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója

Nagyon változatos program várt mindazokra, akik nézőkként vagy előadókként részt vettek ezen az amatőr színjátszó találkozón. Keresztyén tartalommal rendelkező előadásokat, bűvész trükköket láthattak, bibliai kvízt játszhattak, a rendezvény támogatói jóvoltából értékes tombolákat nyerhettek és a kolozsmonostori ifisek vezetésével pedig nosztalgikus hangulatú gitáresten vehettek részt mindazok, akik november 22-én reggel 10 órától este 6 óráig megjelentek a kolozsmonostori református templomban.

Az idei találkozón a 12 kolozsvári egyházközség ifjai közül sajnos csak 3 ifjúsági csoport fiataljai léptek fel: a belvárosi, alsóvárosi illetve a kolozsmonostori gyülekezetek ifisei. Első alkalommal vettek részt ezen a találkozón az Apafi Kollégium diákjai és a Dávid Ferenc Ifjúsági egylet tagjai. A rendezvény főmeghívottja a VÁRÓTEREM PROJEKT volt. Ők szombaton délelőtt a PARAFABULÁK című tárgyanimációs produkciót adták elő.

XIV. Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója

A találkozó a nosztalgiázás jegyében zajlott. A nosztalgiázás lényege az volt, hogy minden ifis közösség a saját ifjúsági csoportja által bemutatott színdarabok közül választott ki egyet és azt készítette elő az idei találkozóra. Ugyanakkor a kiválasztott darabról a régi fényképek alapján minden csoport készített egy képes bemutatót a nézőközönség számára.

A színjátszó találkozó kiértékelése egy 4 tagú zsűri feladata volt. Bíró Enikő vallástanárnő, Vetési Nándor színész, Demény Péter író, illetve Péntek András lelkipásztor építő kritikával és lelkesítő tanácsokkal látta el az előadásokat bemutató ifjúsági csoportokat.

XIV. Kolozsvári Ifisek Színjátszó Találkozója

Vetési Nándor megfogalmazta, hogy a színpad lehetőséget biztosít arra, hogy olyan helyzeteket is kipróbáljunk és olyan dolgokat is kimondjunk, amelyeket a hétköznapi életben talán nem tennénk meg illetve nem fogalmaznánk meg. Bíztatta az ifjakat arra, hogy folytassák az amatőr színjátszást.

A rendezvényen közönségdíjat a belvárosi ifi nyert ezért ők szervezhetik majd a jövő évi, jubileumi 15-ik KISZT-et.