Tekerjünk együtt a Diakóniáért!

Így hangzik azon népszerűsítő és figyelemfelkeltő esemény neve, amelyet az idős otthoni beteggondozással foglalkozó Diakónia Keresztyén Alapítvány Brassói Fiókja szervezett 2014. november 22-23-án fiatalok segítségével. A fenti felszólító címnek minden szava fontos üzenetet hordoz:

Tekerjünk együtt a Diakóniáért!

TEKERJÜNK- kerékpáron. November 22-én, reggel 10 órakor gyűlt össze néhány bátor fiatal, 7-8. osztályos tanuló, hogy biciklivel juttasson el alapítványi szórólapokat olyan intézményekhez, amelyek a maguk során idősekkel foglalkoznak vagy kerülnek kapcsolatba. A brassói hideg őszi nap, melyen a hőmérséklet nem sokkal múlta a fagypontot felül, testet edző és megpróbáltató volt minden bringázó számára, de így legalább megjött a sportolók étvágya az eseményzáró pizzára. A világoskék polókban történő diakóniás kerékpározás sikeresnek mondható, hisz a féléve alakult alapítvány ismertetői, így több helyre is eljutottak.

Tekerjünk együtt a Diakóniáért!

EGYÜTT- tevékenykedünk. A közösségi élmény és a generációk közötti különbségek áthidalása az esemény kiemelkedő célja volt. Így került sor a brassói református és evangélikus egyházközségek meglátogatására, ahol gitáros énekkel köszöntöttük a fogadó szervezetet és annak tagjait, majd röviden bemutattuk a Diakónia Keresztyén Alapítvány célkitűzéseit, célcsoportját és tevékenységét. Közös fénykép után továbbtekertünk. Másnap, november 23-án, a diakónia vasárnapján a Brassó Belvárosi Református Egyházközség szervezésével, amely a Diakónia alaptámogatója, olyan időseket hívtunk egybe, akik az alapítvány potenciális támogatottjai lehetnének. A szeretetvendégségen olyan fiatal önkéntesekre is számíthattunk, akik a borús időre való tekintettel a kerékpározást nem vállalták, de a szeretetvendégség megszervezését és lebonyolítását annál lelkesebben végezték. Így a 2 nap alatt 16 önkéntes teljesített szolgálatot, s összesen mintegy 30 időst sikerült megszólítani. A belvárosi gyülekezetben az alapítvány egyik gondozottja, Bordos Erzsébet a személyes tapasztalatait is megosztotta.

Tekerjünk együtt a Diakóniáért!

DIAKÓNIÁÉRT- azon alapítványért, amely az idős, otthonából ki nem mozduló vagy mozgásképtelen, ágyhozkötött betegekkel foglalkozik, otthoni szociális és egészségügyi ápolást biztosítva számára. Az alapítvány brassói fiókjának két alkalmazottja (szociális munkás és ápoló) gondoskodnak a betegek saját otthonaikban történő gondozásáról, melyhez a következő szolgáltatások tartoznak: mosdatás, fürdetés, hajmosás, pelenka-, fehérnemű-, ruha- és ágyneműcsere, köröm- és hajvágás, borotválás, fektetés, etetés, tornagyakorlatok, beteg felülvigyázása, ápolási tanácsadás, közreműködés a háztartási teendők végzésében (porszívózás, feltörlés, szemétlevitel, mosogatás, portörlés, tűzifahordás, konyha és fürdőszoba takarítása, ruhák és ágyneműk mosása vagy mosodába szállítása), gyógyszerkiváltás, közreműködés a beteg és orvos közötti kapcsolattartásban, segédeszköz-kölcsönzés, látogatás, tanácsadás, felügyelet az otthoni kezelésekben, tájékoztatás. Egyelőre a brassói közösséget kívánjuk elérni, faji, nemzeti és felekezeti hovatartozástól függetlenül, ugyanakkor az alapszolgáltatástól eltérően más szociális projektek beindítását is célul tűzzük ki, mint például az árvaházi és szociálisan hátrányos gyermekek megsegítését, fogyatékosokkal és roma célcsoportokkal való foglalkozás. A közeli jövőbeli tervek közé tartozik az idős nappali foglalkoztató központ és a szociális mosoda beindítása.

Tekerjünk együtt a Diakóniáért!

Az alapítvány nevében köszönetet mondunk a Tekerjünk együtt a Diakóniáért program fő támogatóinak, az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak, valamint mindazon önkénteseknek, akik hozzájárulása nélkül az esemény nem jöhetett volna létre.

 

Tamás Irénke, a DKA Brassói Fiókjának alkalmazottja

Jári Zsolt, programfelelős