GeKIB Berekfürdőn

Idén Berekfürdőn ültek össze november 3. és 5. között a GeKIB őszi találkozójára a Kárpát-medencei ifjúsági munkával foglalatoskodók, amelyen az Erdélyi IKE, a marosvásárhelyi MIFIKE és a Kolozsvári FIKE képviselete is jelen volt. Én, mint a kolozsvári FIKE újdonsült főmunkatársa, vettem részt először ezen az eseményen.

GeKIB? Mit takar ez a rövidítés? – teszed fel magadnak a kérdést. „Így írjuk–> GeKIB és így ejtjük–> Kárpát-medencei Ifjúsági Egyeztető Fórum”- magyarázta a Zsinati iroda, ifjúsággal foglakozók vezetője, Szontágh Szabolcs a sokak számára keveset mondó megnevezést.

GeKIB Berekfürdőn

Ez a GeKIB egy kicsit más volt, mint a többi, mivel a mostani alkalomra a megyei referenseket (előadókat) is meghívták. Az ők dolguk nem más, mint a kapcsolattartás az adott megyében lévő gyülekezetekkel és a Zsinati irodával.

A program ismerkedéssel kezdődött. Tudomást szerezhettünk a Kárpát-medencei ifjúsági munkával foglalkozó szervezetekről, azoknak működéséről és aktív tevékenységeiről. 

Ezek után a Csillagponttal kapcsolatos fontos információkat egyeztettük, melynek a jövő évi témája a bizalom lesz. Azon is gondolkodtunk többek között, hogy milyen önálló programokkal tudunk ehhez a találkozóhoz hozzájárulni.

Az est beszélgetéssel fejeződött be egy kis borral és zsíros kenyérrel fűszerezve. 

GeKIB Berekfürdőn

Kedden délelőtt Járay Márton és Thoma László lelkipásztorok vezetésével egy előadáson vettünk részt, melynek témája a csoport volt. Szó volt a különböző csoporttípusokról, a csoport „életszakaszairól”, a csoporton belüli problémák/viták kezeléséről, és nem utolsó sorban az egyházi csoportok sajátosságairól és arról, hogy egyáltalán milyen a jó csoport. Praktikus ötleteket és annál is jobb tanácsokat kaphattunk arra nézve, hogy hogyan vezessük saját csoportjainkat céltudatosan és ebben mi, mint vezetők, hogyan lehetünk a leghatékonyabb „eszközök” a csoportra nézve.

A nap további részében a kamaszok életkori sajátosságairól és a közösségbevonásról tartott előadást Kerekes Szabolcs. „Elvárások helyett a szeretet a motiváció.”- hangzott el az előadáson.

GeKIB Berekfürdőn

Az est folyamán kisebb csapatokba tömörülve megpróbáltuk felvázolni az ideális állapot tényezőit és azt, hogy jelenleg hol állunk ehhez képes, illetve mi segít a jelentől eljutni az ideális jövőképig.

Arra jöttünk rá mindnyájan, hogy tudatában vagyunk annak, milyen problémákkal/ akadályokkal állunk szemben és azt is pontosan tudjuk, hogyan lehetne ezt korrigálni, egymás munkáját segíteni. 

A GeKIB-en résztvevők ezt látjuk alapvető problémának: a bizalmatlanság és a kommunikáció hiánya, melynek gyümölcse a „szerény együttműködés”. Mi segítene abban, hogy ez ne így legyen?- mindenki felteheti önmagának ezt kérdést! …

Mi arra a következtetésre jutottunk, hogy első sorban az segítene, ha egységben gondolkodnánk. Fontos az, hogy egymás között kommunikáljunk (itt jön be a megyei referensek fontossága), lelkesen együttműködjünk, egymást bátorítsuk, alázatosak legyünk egymás iránt. Ami mindenki számára elengedhetetlennek tűnt az nem más, mint a személyes kapcsolatok fenntartása és ápolása. Erre kifejezettem hangsúlyt kell fektetni.

GeKIB Berekfürdőn

Szükségesnek tartjuk a munkatársképzést, olyan ifjúsági vezetők szolgálatba állítását, akiknek nem feltétlenül lelkészi végzettségük van, továbbá szívügyüknek érzik a fiatalokkal való foglalkozást. Természetesen mindehhez szükségesnek találtunk egy ifjúsági stratégiát létrehozni/kidolgozni, ami segítene abban, hogy minél hatékonyabban tudjuk motiválni a fiatalokat, vonzani tudjuk őket „a keskeny út felé”.

Csodálatos volt számomra ez a 3 nap. Keményen agyaltunk, dolgoztunk, közben ismerkedtünk, viszont megvolt az ideje és a helye a munka mellett a dicsőítésnek, az imaközösségnek és a lazításnak is. Jó volt látni az emberek hozzáállásából, hogy tényleg akarnak a fiatalok ügyéért tenni. 

Tudjuk, hogy Isten kegyelméből mennyi fiatal bízatott ránk és talán még jobban azt, hogy ezért megéri bármilyen kemény szolgálat. 

GeKIB Berekfürdőn

Hálás vagyok Istennek, hogy ennek a nagy csapatnak én is a tagja lehetek! Hajrá GEKIB!    

 

Szöveg: Bódi Rozália

Fotó: Bölcsföldi András, Szontágh Szabolcs