Projektzáró konferencia az Írisz Háznál

A fogyatékkal élők ápolásában tevékenykedő személyzet szakképzését célzó kurzusok elkészítésén dolgozott az elmúlt időszakban a Diakónia sepsiszentgyörgyi szervezete. A projekt záró konferenciáján előadást tartott Horváth Levente Ákos államtitkár is.

Projektzáró konferencia az Írisz Háznál

A projekt során három olyan képzést dolgoztak ki a Diakónián belül működő Írisz Ház munkatársai, amelyek azon embereknek szól, akik szakmai tudást, tapasztalatot gyűjtenének ahhoz, hogy ápolásra szoruló személyeken segíthessenek. Az eseményen jelen volt Kristoph Schmidt projektkoordinátor is, aki a Diakonisches Werk Gladbeck-Bottrop-Dorsten, Arbeit und Bildung gGmbH – Németország ügyvezető igazgatója, és aki a Diakónia németországi működéséről beszélt, valamint örömét fejezte ki a projekt sikerességét illetően.

Három képzést sikerült engedélyeztetni

Szilágyi-Nagy Imola projektfelelős az elmúlt két év munkájáról elmagyarázta, céljuk egy olyan, három országot – Lengyelország, Németország és Románia – átfogó közös koncepció kialakítása volt, amely az ápoló személyzet szakképzésére vonatkozik. A képzésnek közös programot és tananyagot állapítottak meg, amely a többi országokban is elfogadható, illetve amely javítja a meglévő szolgáltatások minőségét és biztosítja a képzett személyzetet a folyamatosan ellátásra szoruló 30 és 60 év közöttiek számára.

A munkát a külföldi képzések különböző szempontok alapján történő elemzésével kezdték. A projektfelelős elárulta, minden egyes kurzus esetében közös pontokat kerestek, és ezek által készítették el saját programjukat. Az engedélyt is megkapták már júliusban, négy évre érvényes, így amennyiben összegyűlne egy csoport, megtarthatják a kurzust három képzési ágban is: szociális munkás, továbbá alap-, illetve felsőbb szintű személyzet a halmozottan fogyatékos személyek ápolásában. A projektfelelős hozzáfűzte, az oklevél elnyeréséhez szükséges vizsgát román nyelven kell letenni, ám a tanárok a résztvevők anyanyelvének bevonására törekednek a tanórák ideje alatt.


A cikk folytatása a Székelyhon portálon olvasható