A Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett jelzőrendszeres távfelügyeleti szolgálat hírei

A Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett jelzőrendszeres távfelügyeleti szolgálat híreiAugusztus hónap folyamán egy készüléket telepítettünk Árkos községben. Az új ügyfelünk 83 éves, özvegy és egyedül él. Lánya Sepsiszentgyörgyön lakik, ezért közösen döntöttek úgy, hogy igényeljék jelzőrendszeres távfelügyeleti szolgálat nyújtotta biztonságot. Így éjjel, nappal ha valami gond van, vagy rosszul érzi magát az idős személy, a karkötőn levő gomb megnyomásával otthonának bármelyik részéből, sarkából segítséget tud kérni és ezáltal segítségben részesül perceken belül. Árkoson a helyi önkormányzat támogatja a biztonsági rendszerünk működését.

Összességében a 35 személytől, akik viselik a riasztógombos karkötőt négy éles hívás érkezett augusztus hónap folyamán. 

Két esetben, egy idős árkosi bácsi jelzett be diszpécserközpontunkba, mivel rosszul érezte magát és segítségre volt szüksége. A diszpécser az ügyfél által megnevezet személyt értesítette – aki ebben az esetben a közvetlen szomszédja a bácsinak – és őt küldte be a bácsihoz. A szomszéd a visszaigazoló hivásokkor elmondta, hogy megoldotta a problémát nem volt szükség további intézkedésekre egyik esetben sem. 

A másik két riasztás is ugyanazon személytől érkezett, egy kolzsvári idős nénitől, akit az első riasztáskor otthonában sikerült a szomszéd és a néni gondozásáért felelős intézmény segítségével megoldani de egy következő, késő esti órában beérkező hívásakkor már bonyolultabb volt a dolog. Mivel a megnevezett személynek, akit krízis helyzetben értesíteni kell, nem volt bejutási lehetősége (kulcsa) nem tudtak bejutni a lakásba, ezért az országos mentőszolgálatot hívták, akik kivonultak és korházba szállították az idős nénit. 

Örülünk, hogy mindenik esetben segíthettünk a pillanatnyi probléma vagy egészségkárosodás megoldásában.

Megyénkben 33 ügyfelünk volt idén: Árkoson 9, Bölönben 3, Baróton 1, Vargyason 2, Olaszteleken 2, Erdőfülében 1, Kisbaconban 1, Kézdivásárhelyen 7, Sepsiszentgyörgyön 3, Rétyen 1, Illyefalván 1 és Csernátonban 2 idős személy biztonságára ügyel jelenleg is ez a távfelügyeleti szolgálat.

A megyén kívül 2 személyre figyelünk a rendszer keretében: a határ melleti Bors településen  és Kolozsváron.

Gondoskodjunk időseinkről!

 

Dénes Kinga 

szolgálatfelelős