Poénáradatba öltöztetett tévhitek Istenről– Paizs József előadása a Missziós Napokon

Mintha egy stand-up comedy kellős közepébe csöppentünk volna, a Küküllői Református Egyházmegyei Missziós Napok szombat délutáni programját Paizs József Tévhitek Istenről című előadása nyitotta. A frappáns poénok, szellemes történetek mindegyike mögött mély tanulság rejlett. 

A segesvári lelkész a fiatalok nyelvén szólt az egybegyűlt ifjakhoz, az okostelefonos, facebookos példákkal pedig emberközelibbé tette mondandóját. Emellett a közönség érdeklődését csak fokozták a személyes tapasztalatok, saját történetek, kellő adag humorral, igazi beleéléssel előadva.

Poénáradatba öltöztetett tévhitek Istenről– Paizs József előadása a Missziós Napokon

„Tudni valakiről és ismerni valakit nem ugyanaz” – hangzott el az előadás elején, majd kiderült, hogy ugyanez az Istennel való kapcsolatra is érvényes. De hogyan lehet megismerni a másik embert vagy Istent? A folyamatot a lelkész a lehető legegyszerűbben foglalta össze: a két fő lépés a beszélgetés és a másikra szánt minőségi idő.

Az előadás címét kifejtve szó esett a rossz istenképekről, a tévhitekről, amelyeket a megismerés hiánya válthat ki az emberekből. A lelkipásztor a következő tévhiteket cáfolta meg:

1. Isten megtilt dolgokat;

2. csak akkor szeret, ha jó vagyok;

3. Isten elvesz dolgokat (a saját veszteségeinket és hibáinkat sokszor rákenjük, a haragunkat az éppen utunkba eső emberen vagy Istenen vezetjük le);

4. megvan, hogy mit szabad és mit nem szabad mondani neki (igenis panaszkodhatunk az imáinkban);

5. Isten távol van, nem törődik velem.

Poénáradatba öltöztetett tévhitek Istenről– Paizs József előadása a Missziós Napokon

Az előadó kiemelte, hogy a humoros elbeszélések mellett, ha semmi mást nem is jegyeznek meg a mai előadásból, egy mondat mindenképp maradjon meg a hallgatóságnak: utólag mindig Istennek van igaza.

Határozottan kijelenthetjük, hogy az előadás feldobta a napot, és biztosan sikerült elgondolkodtatnia a közönség tagjait, életkortól függetlenül. Semmi kétség, Paizs Józsefet akár mától alkalmazhatná a Showder Klub.

 

Szöveg: Berekméri Gabi

Fotó: Kiss Gábor