Mélyzuhanás a Vásárhelyi Forgatagon

A nyolcadik erdélyi helyszínre, a Vásárhelyi Forgatagra érkezett a Kontraszt kiállítás. A hivatalos megnyitón, augusztus 28-án Csenteri Levente, a MMIKE elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki szerint nagy lehetőség az, hogy a MMIKE is kint van a kiállításon, hiszen itt a széles közönségnek is megmutathatják a keresztyén értékeket.

Mélyzuhanás a Vásárhelyi Forgatagon

Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese szerint ennek a kiállításnak az a célja, hogy úgy beszéljünk az életről, hogy közben bizonyságot tegyünk Krisztusról. Sikoly és kiáltás a kiállítás, bátran akarják megszólítani vele a látogatókat. “Meghatódva értem a kiállítás végére, egy igazi kiáltás, egy döbbenet volt számomra is.” – mondta az esperes, aki szerint az életet akkor tudjuk igazán értékelni, ha elfogadjuk, hogy az élet Isten ajándéka. Minél inkább tudatában vagyunk ennek, annál inkább tudjuk értékelni a saját, és a mások életét is. 

Mélyzuhanás a Vásárhelyi Forgatagon

Szontágh Szabolcs a kiállítás “kísérője” elmondta, úgy beszél erről, mint aki végigkísérte a kiállítást az útján. A Kontraszt a Magyar Református Egyháznak és a rendőrségnek egy ifjúság- és családmentő kiállítása. Szorosabb értelemben Kisvárda nevéhez fűződik, 2008-ban Százvai László lelkipásztor elkezdett azon gondolkodni, hogy életüket tékozló fiatalokat hogyan lehet megszólítani. Amikor az embert eltiltják valamitől, annál inkább kívánja, ezért interaktív módon akarta a fiatalokat megszólítani. Nem beszédben, hanem kép- és hanganyagban érinti meg a fiatalokat, olyan élethelyzetekkel kapcsolatban, amit minden fiatal megtapasztalhat. 2008-ban született meg a kiállítás egyik állomása. Utána a Csillagpontra is elvitték, a több ezres látogatottság miatt továbbgondolták, kibővítették. A rendőrség pedig úgy kapcsolódik, hogy azok a képek, amelyek megjelennek, hiteles rendőrségi felvételek. 2010-ben indult be a kiállítás, amely olyan szárnyra kelt, amit senki sem várt. Isten, ami értékes, azt emberi erőfeszítés nélkül is képes ismertté tenni: Magyarországon több mint 70 000-en látták. “Nem az a cél, hogy a fiatalokat sokkoljuk, a kiállítás eszköz, hogy ráébresszük őket, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, segítsük őket, hogy megnyíljanak.”

 Mélyzuhanás a Vásárhelyi Forgatagon

Márton Előd, az IKE utazótitkára, a Kontraszt Kiállítás erdélyi felelőse szerint a kiállításnak 71 000 látogatója volt, Erdélyben közel ezren látták. 2 hónap alatt ez a nyolcadik helyszín. Hívő pszichológusokkal, szociális munkásokkal vezették a kiállítást, hogy ha valakit megérint, legyen alkalma megbeszélni ezt a kérdést. A kiállításnak pont az a sajátossága, hogy sok olyan utat nyitott, ami lehetőséget adott arra, hogy a fiatal őszinte legyen. A kontraszt kiállítás egy mélyzuhanás. “Programokat lehet szervezni, de amíg nem tudunk mélyen elbeszélgetni a fiatalokkal, addig nincs semmilyen változás a fiatalok életében.” – mondta az IKE utazótitkára. 

 

Szöveg és fotó: Kiss Gábor