360 éves az Erdővidéki Református Egyházmegye

A Kálvin-emlékévek bezárásaként és az Erdővidéki Református Egyházmegye fennállásának 360. évfordulóját ünneplik jövő héten Erdővidéken. Az eseménysorozat hétfőn presbiteri konferenciával kezdődik, csütörtökön az egyházközségek nőtagjai gyűlnek össze, szombaton pedig Baróton szervezik meg az ünnepi programot.

Hétfőn Erdőfülébe várják az egyházközségek presbitereit, ahol többek között Kolumbán Vilmos teológiai professzor tart előadást a presbitérium kialakulásáról és történetéről napjainkig. A csütörtöki, nőszövetségi konferenciát Középajtán tartják csütörtökön, szeptember 4-én, melyen ezúttal a természetgyógyászatra helyezik a hangsúlyt. A vendégek előadást láthatnak a Biblia híres vadnövényeiről, a vendégelőadó pedig Bernád Ilona természetgyógyász lesz, aki a magyar nép immunerősítésről beszél.

Szombaton Baróton 10 órától kezdődik az ünnepi istentisztelet, melyen igét hirdet ft. Kántor Csaba püspökhelyettes, melyet dr. Buzogány Dezső teológiai professzor előadása követ Kálvin Jánosról, majd dr. Darkó Jenő történész beszél az Erdővidéki Református Egyházmegye történetéről. A rendezvényen megtekinthető lesz az a gyűjtemény, amely Kálvin János genfi reformátornak állít emléket, és egyben azt is megmutatja a nagyközönségnek, hogy Kálvin milyen hatással volt a különböző országokra, valamint hogyan emlékeztek meg róla postai bélyegzőkön, levelezőlapokon róla a múlt évszázadokban. A ft. Szegedi László generális direktor által megálmodott vándorkiállítás Sepsiszentgyörgyön, a reformátusok világtalálkozóján volt először látható, majd a Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be.

 

A szombati ünnepség részletes programja:

10.00 – Istentisztelet. Igét hirdet ft. Kántor Csaba esperes, püspökhelyettes

10.45 – Az ünnepség megnyitása, köszöntések

11.00 – Előadás: Kálvin János – dr. Buzogány Dezső teológiai professzor, Kolozsvár

12.00 – szünet

12.30 – Előadás: Az Erdővidéki Református Egyházmegye története – dr. Darkó Jenő történész, Budapest

13.15 – A Baróti Református Egyházközség ünnepi műsora

13.30 – Kiállítás: Kálvin János és a református egyház – ft. Szegedi László generális direktor, Brassó megyei esperes gyűjteménye. Helyszín: a parókia alagsora

14.30 – Állófogadás, kötetlen beszélgetés. Helyszín: altemplom