Kontrasztos tükör a Kolozsvári Magyar Napokon

Magyarország 10 leglátogatottabb kiállításainak az egyike, Erdélyben már közel 600 fiatal látta a Kontraszt kiállítást, amelyet a Magyarországi Református Egyház és a magyarországi rendőrség hozott létre, azzal a céllal, hogy családoknak, ifjaknak felhívja a figyelmét. Hogy mire? Arra, hogy mennyire nem helyénvaló a családon belüli erőszak, hogy milyen veszélyei vannak a szenvedélybetegségeknek, hogy a válások és az abortusznak milyen következményei vannak. Megrázó, az ember érzékszerveire ható képek, videók fogadják az interaktív multimédia kiállításra látogatókat. 

 

A Kolozsvári Magyar Napok alatt a Kolozsvári Református Kollégiumban látogatható a tárlat, megnyitójára 2014. augusztus 20-án, 16 órától került sor. Plesek Zoltán pszichológus a kontrasztról, mint művészeti eszközről beszélt, meg arról, hogy másképpen került Erdélybe ez a kiállítás, mint Magyarországon, hiszen egy jól működő kiállítást új formába öntöttek. Az eredeti kiállítás pedagógiai célzatú volt, osztályok látogatták, míg itt arra is hangsúlyt fektettek, hogy az egyéni látogató ne csak az élménnyel maradjon, hanem utána, ha igényt tart erre, el tudjon beszélgetni egy segítő szakmabelivel. 

 

Márton Előd, a kiállítás erdélyi koordinátora szerint egy élménytársadalomban élünk, ahol csak élményekkel lehet a fiatalokat megszólítani. Hidat kell teremteni a teológiai meggyőződésünk és a világ között, amelyben élünk, ezt csak úgy lehet, ha ismerjük ezt a világot. A kiállítás, a tapasztalatok szerint nem csak azokat szólítja meg, akik valamilyen szinten érintettek a fent felsorolt témákban, hanem mindenkit, hiszen a kontraszt tükröt állít bárki elé, önkéntelenül állást kell foglaljon saját maga számára is. A megnyitó végén Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsának kancellára is köszöntötte az egybegyűlteket. 

 

Szöveg: Kiss Gábor