Múltat idéző jelen

Mintha csak egy régebbi évszázadba csöppentünk volna vasárnap délelőtt a Pata utcai református templom galériájába lépve. Pedig csupán a várostól távoli, jelenleg is létező életformát mutatnak be azok a fotók, amelyeket az Erdélyi Kárpát Egyesület fotóklubjának tagjai készítettek.

Múltat idéző jelen

Amint már a tárlat címe is előrevetítette, a Vidéki életképek a falusi élet örömteli és kevésbé vidám mozzanatait mutatja be. Gyermekek, fiatalok és idősek egyaránt szerepet kaptak benne. A fáradtságos mezei munkába, az állatgondozás nehézségeibe és a jól megérdemelt vasárnap délutáni „tereferébe” egyaránt bepillantást enged a kiállítás. Néhány részletet a fényképek elkészültének körülményeiről is megosztottak a művészek, például, hogy gyakran fagyban, vagy harminchét fokos melegben kellett kivárniuk a pillanatot, hogy megörökíthessenek valami jellegzetes vidékit.

Múltat idéző jelen

Végezetül pedig mi más egészíthette volna ki a falusi hangulatot, mint néhány feledésbe merülő népdal Jánky Mária előadásában. A résztvevők tetszését pedig nemcsak a taps, hanem az éneklésbe való bekapcsolódás is jelezte. 

Szöveg: Kolozsi Emese. Fotó: Bethlendi Tamás