Nyitás előtt a Kálvin-ház

Újabb egyházi öregotthonnal gazdagodik Marosvásárhely, az Eminescu utcai Kálvin-ház október elsején nyitja meg kapuit. A négyszintes épület 56 idős bentlakónak nyújt majd otthont, valamint tíz, nyugdíjas lelkésznek kiadandó lakás is található benne.

A református egyház már működtet öregotthont Marosvásárhelyen, a Vártemplomhoz tartozó Lazarenum Alapítvány által működtetett idősek otthonától alig pár méterre épült az újabb, amely a Kálvin-ház nevet kapta. A létesítményre azonban óriási szükség van, ugyanis nemcsak az Eminescu utcai, hanem a megyében az összes idősek otthonánál hosszú a várólista – magyarázta az új létesítmény vezetője, Jakab István, miközben körbevezetett a 2816 négyzetméteres, négyszintes épületben, amelyhez egy takaros kis udvar is tartozik.

Nyitás előtt a Kálvin-ház

Három éves munka jár a vége felé

Az egyházkerület 2010-ben döntött úgy, hogy újabb öregotthont hoz létre Marosvásárhelyen. A beruházó az Erdélyi Református Egyházkerület Nyugdíjpénztára lett, így vásároltak meg a volt Jókai (jelenleg Mihai Eminescu) utcában egy ingatlant, amelyet az állam szolgáltatott vissza a tulajdonosnak.

Oda tervezték meg a magukra maradt és ellátására szoruló személyeknek szóló, valamint a nyugdíjas lelkészeknek fenntartott lakrészeknek helyet adó épületegyüttest, amit aztán újra kellett tervezni, a városháza ugyanis jelezte, hogy szüksége van egy területrészre a Vörösmarty utcával való kanyar kiszélesítése érdekében. Éppen ezért le kellett bontani az ingatlant, két méterrel beljebb helyezni, s újra kezdeni az építkezést.


A cikk folytatása a Székelyhon portálon olvasható.