Látható volt az ige – Kálvin-napok: gyülekezeti nap Orbaiteleken

A barátosi Ferencz Ernő Fúvószenekar hívogatójával kezdődött el az idei Kálvin-napok záró eseménye szombaton, Orbaiteleken. A Kézdi-Orbai Református Egyházmegye és a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület rendezvényére csaknem 1500 ember látogatott el, 27 település nevezett be a főzőversenyre és kilenc gyülekezet kórusának műsora csendült fel a templomban.

 Látható volt az ige - Kálvin-napok: gyülekezeti nap Orbaiteleken

Nt. Kántor Csaba, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese a 10 órától kezdődő istentiszteleten kifejtette, az ennyi embert megszólító események során úgy érzi, Kálvin János tanításai nemcsak szóban hangzanak el, hanem ott vannak cselekedeteinkben is, az együtt ünneplésben, amikor Isten nevében gyűlünk össze.

A prédikációt követő úrvacsorai ágendát Incze Hunor helybéli lelkipásztor tartotta, aki arra emlékeztette a gyülekezeteket, hogy a hallható ige mellett tegyük magunkévá a látható igét is, amely nap mint nap megtörténik az életünkben. – A mai nap is a látható igéről szól, hiszen úgy vagyunk most együtt, mint a tanítványok, akik magától, Jézustól részesültek az úrvacsora sákramentumában – hangsúlyozta a lelkész. 

Látható volt az ige - Kálvin-napok: gyülekezeti nap Orbaiteleken

Az úrvacsorai szertartás után Balogh Zoltán, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik önzetlen segítséget nyújtottak a Kálvin-napok megszervezésében.

– Egészségesen megterhelő héten vagyunk túl, amely tele volt olyan pillanatokkal, amikor bizonyságot kaphattunk egymás iránti szeretetünkről, fiataljaink elhivatottságáról és gyermekeink lelkesedéséről. Ezekkel az élményekkel a szívünkben éljük tovább hétköznapjainkat is – mondta az esperes.

Miközben a gyülekezeti sátrak alatt javában elkezdődött a főzés, a templomban kilenc település (Papolc, Felsőcsernáton, Kovászna I., Dálnok, Székelytamásfalva, Kézdivásárhely, Páké, Lécfalva és Kovászna II. Vajnafalva) kórusai találkoztak, a hozzáértő tagok énekeinek felcsendülése szívet melengető érzéssel töltötte el a hallgatóságot.

Látható volt az ige - Kálvin-napok: gyülekezeti nap Orbaiteleken

Mint minden évben, idén is csatlakozott a gyülekezeti naphoz Felsőcsernáton magyarországi testvértelepülése, Túrkeve, akik egy hagyományos, kunsági pásztorétellel, topogóval készültek és azt is megmutatták, hogyan lehet igazán ízletes köleskását készíteni. 

A szebbnél szebb terítékek mellett ételkészítésben is kitettek magukért a jelenlévők, a legkülönbözőbb receptek és elkészítési módok szerint készítették elő a zsűrizésre szánt ételeket. Közkedvelt volt a gulyás, a disznó- és csirkehús, a gombás köretek, de szinte nem akadt olyan csapat, amely nem házi kenyérrel kínálta az ínycsiklandó ételeket. 

Dr. Daragus Attila, Torja község polgármestere, mesterszakács feleségével együtt vállalta idén is a zsűri szerepét, a pontozásban fontos volt az íz, de odafigyeltek a terítékekre, az alapanyagokra és a higiéniára is. Elmondása szerint évről-évre egyre nehezebb felállítani a rangsort, így annyi érmet osztottak ki, amennyit csak lehetett.

Látható volt az ige - Kálvin-napok: gyülekezeti nap Orbaiteleken

Végül tíz arany-, hét ezüst- és öt bronzérmes csapat vehette át az oklevelet, a csapatok többek között a legszebb terítékért, legjobb bárányételért, vagy a legjobb előételért részesültek díjazásban.

A főzőversennyel párhuzamosan gyerekfoglalkozások is zajlottak, ahol a csapatjátékok mellett arcfestés is zajlott, a fiúk számára pedig minifoci-bajnokságot szerveztek, amelyben a papolciak negyedikek, Orbaitelek harmadik, ezüstérmes Kovászna II. Vajnafalva és a győztes Szörcse egyes számú csapata lett.

Jelen volt a sepsiszentgyörgyi Bonus Pastor Alapítvány is, amelynek önkéntesei, akik gyógyult alkoholisták, elmesélték, hogyan járták végig az alkoholizmusból kivezető utat. Azt is megtudtuk, hogy az alapítványnak már egy kézdivásárhelyi segítő csoportja is alakult, amelyet nemcsak függők, hanem hozzátartozók is bátran felkereshetnek (további részletek olvashatók a www.bonuspastor.ro oldalon).

A nap során ifjúsági zenekarok fellépései követték egymást, ezek szünetében pedig népi táncokat is lehetett tanulni. A jó hangulatú esemény 17 órakor zárult, a himnuszok eléneklésével.

 

A díjazottak:

Arany:

  1. Orbaiteleki Ifjúsági Szervezet – egyetlen ificsapat, amely részt vett a versenyen
  2. Felsősernáton – legszebb teríték
  3. Kézdimartonfalva – legjobb bárányétel
  4. Nagyborosnyó – saját készítésű rozskenyér
  5. Orbaitelek – saját étlap, legjobb recept
  6. Papolc – legjobb gombatokány
  7. Zágon – legbőségesebb előétel
  8. Csomakőrös – legkomplettebb menü
  9. Alsőcsernáton – legszebb terített asztal
  10. Túrkeve – legjobb pásztorétel

 

Ezüst:

  1. Szörcse – legjobb csirkepaprikás saját készítésű pirospaprikával
  2. Ikafalva – legfinomabb töltött káposzta
  3. Kovászna I. – legjobb gulyás egytálétel
  4. Páké – legfinomabb körömpörkölt
  5. Páva – legjobb tejfölös csirke
  6. Tamásfalva – legjobb babfőzelék
  7. Barátos – legjobb gombás sertéspörkölt

 

Bronz:

  1. Lécfalva – legjobb krumplitokány
  2. Bita – legfinomabb székelygulyás
  3. Kovászna II. Vajnafalva – legjobb disznótokány
  4. Kézdivásárhely – legszebb százéves teríték
  5. Bereck – egyetlen piknikpecsenye