Megkezdődött a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalása

Megkezdődött a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalásaMegkezdte a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság csütörtökön. A védelem kérésének helyt adva a bírói tanács elrendelte, hogy a bukaresti pénzügyminisztérium közölje: érte-e kár a román államot a vitatott ingatlan-visszaszolgáltatás miatt – tájékoztatta az MTI-t Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője.

“Amennyiben nincs kár – és ezt már mind Sepsiszentgyörgy önkormányzata, mind pedig az igazságügyi minisztérium közölte korábban -, akkor nincs bűncselekmény. Ami ettől függetlenül nincs. Nem is volt soha” – kommentálta az ügy csütörtöki fejleményét Facebook-oldalán Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselője, az ügy egyik vádlottja.

Első fokon a bíróság 2012-ben jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Az ügyben eljáró buzaui bíróság Markó Attilát, az RMDSZ képviselőjét és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A vádlottak fellebbezése nyomán a legfelső bíróság tavaly októberben – saját illetékességét elhárítva – megállapította: az ügyben a ploiesti-i táblabíróságnak kell kimondania a jogerős ítéletet.

Az ügyben csütörtökön kezdődött a fellebbezés érdemi tárgyalása. Korábban a bíróság több ízben halasztott, mert nem sikerült a vádlottakat szabályosan beidéznie.

A bíróság június 20-ára tűzte ki a következő tárgyalást – számolt be az ügyvéd.

Arra a kérdésre, megállapította-e a bíróság, hogy elévülés miatt megszűnt Marosán Tamásnak a büntetőjogi felelőssége, Kapcza Mikolt Krisztina azt mondta: ezt csak az ítéletben állapíthatja meg a bíróság, de a védelem egyébként is azt kéri, hogy a pert folytassák, és Marosán Tamást is mentsék fel. Az egyházkerület korábbi jogtanácsosa – az ügy másik két vádlottjával ellentétben – nem volt köztisztviselő, ezért az új Btk. szerint esetében az elévülés hamarabb bekövetkezett.

A Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik. 

A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet után a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel.

Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert, és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására. Múlt héten a szövetségi képviselőház nyolc tagja közös levélben kérte John Kerry amerikai külügyminisztertől, közölje a román kormánnyal, hogy az Egyesült Államok figyelemmel fogja kísérni a Székely Mikó Református Kollégium tulajdonjogának, valamint az egyházi ingatlanok régóta esedékes visszaszolgáltatásának és a vallási kisebbségek jogainak ügyét.


(MTI)