Egyházzenei előadók tanácskozása

2014. május 8-án második alkalommal találkoztak az Erdélyi Református Egyházkerület egyházzenei előadói. A tanácskozáson tizenegy egyházmegye képviseltette magát.

Egyházzenei előadók tanácskozása

Rövid áhítat után a résztvevők beszámoltak az egyházmegyékben folyó zenei tevékenységről. Ezt követte dr. Székely Árpád igazgató-zenetanár előadása, melynek témája: Kórusszervezés – a kórus szerepe az egyházzenei életben.

A tanácskozáson jelen lévő résztvevők megvitatták a 2014. november elejére, Sepsiillyefalvára tervezett regionális kántortovábbképző tanfolyam programját, melyben kiemelt helyen szerepel az orgonajáték, egyházi ének, zeneelmélet, szolfézs mellett a karvezetés, kórusszervezés, hangképzés. Az egyházmegyei zenei előadók megállapították, hogy sok a tennivaló az 1996-ban kiadott új énekeskönyv anyagának elsajátítása, az ifjúsági ének-zene színvonalának emelése, a zsoltáréneklés, vallásórai énektanítás, kórustevékenység, az orgonák állapotának felmérése, orgonajavítás területén. Az elhangzott és megvitatott javaslatok az eredményes munka elindítását segítik elő.

A résztvevők hasznosnak és fontosnak tartják az ilyen jellegű szakmai tanácskozásokat.

 

Dr. Péter Éva

egyházkerületi zenei előadó