Május végére halasztották a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását

Május végére halasztották a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalásátMájus 29-re halasztotta a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság szerdán, miután nem sikerült szabályosan beidéznie az ügy egyik vádlottját, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát – közölte az MTI-vel Georgiana Petrisor, a bíróság szóvivője.

Az MTI úgy értesült, az ügy másik vádlottjának, Markó Attila parlamenti képviselőnek az ügyvédje is halasztást kért, mivel a bukaresti legfelső bíróságon ugyanezen a napon kellett megjelennie egy másik ügyben.

Első fokon a bíróság jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Az ügyben eljáró buzaui bíróság Markó Attilát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusát és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Miután a vádlottak fellebbeztek, a legfelső bíróság – saját illetékességét elhárítva – megállapította: az ügyben a ploiesti-i táblabíróságnak kell kimondania a jogerős ítéletet. Érdemi tárgyalásra csak akkor kerülhet sor, ha minden vádlottat sikerül szabályosan beidéznie a bíróságnak. Ez eddig azért nem sikerült, mert Marosán Tamás időközben Magyarországra költözött és a bíróságnak oly módon kell beidéznie új lakcíméről, hogy az idézőt a vádlott legkésőbb harminc nappal a tárgyalási nap előtt megkapja.

Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője az MTI-nek korábban elmondta: az ügy érdemi szakaszában a védelem újabb bizonyítékok figyelembe vételét kéri majd a bíróságtól, a február elsején hatályba lépett új büntető eljárási jogszabályokra hivatkozva.

A Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének  tekintik.

A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet után a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel. Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.