Bányai József: csak a templomunkat akarjuk megvédeni

Szemmel láthatóan jól haladnak az építkezési munkálatok a Kétágú templom háta mögötti telken, bár Valentin Ciubus főtanfelügyelő szerint haladhatna jobban is. Cuibus szerint eddig az épület első emelete van felhúzva, ezt követi még kettő. A főtanfelügyelő a citynews portálnak azt mondta, jövő szeptemberre lehet kész a tanfelügyelőség épülete, ezután el lehet kezdeni a Viitorul sportklub épületét is, amely a tanfelügyelőség és a Kétágú templom között épülne fel. A tanfelügyelőség épülete 6,5 millió euró, míg az úszómedencével ellátott sportklub épülete 16 millió lej értékű. Valentin Cuibus szerint itt nemzetközi sporteseményeket is lehet majd szervezni. A főtanfelügyelő a román portálnak azt nyilatkozta, hogy semmi különös nincsen abban, hogy felépítenek egy saját székhelyet, a tanfelügyelőségnek 11 000 alkalmazottja van, és 92 000 gyerek tartozik hozzájuk, ez is indokolja, hogy Kolozsvár központjában, egy mindenki által könnyen elérhető helyen legyen az intézmény saját székhelye.

 Bányai József: csak a templomunkat akarjuk megvédeni

Ezzel szemben az egyház képviselői nem tartják normálisnak, hogy a műemlék templom háta mögé kerül a két épület. Mint arról többször is beszámoltunk, Horváth Anna közvetítésével több találkozó is volt a Kolozsvár Alsóvárosi Református Egyházközség, a tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal képviselői között, amelyen kompromisszumos megoldást próbáltak találni, hogy mindkét fél jól járjon, azonban úgy néz ki, hogy a tárgyalások nem voltak eredményesek, a tanfelügyelőség nem hajlandó engedni, így mindkét épület a templom mögötti telekre épül fel, amely, az egyházközség képviselői szerint, veszélyeztetheti a templom épségét is. 

 Bányai József: csak a templomunkat akarjuk megvédeni

Merénylet Kolozsvár látképére nézve, mondják az alsóvárosiak. Bányai József ügyvéd, az egyházközség presbitere szerint jónéhány törvényt átléptek az építtetők, főleg a sportkomplexum veszélyezteti a templom épségét, amely alig 4-5 méterre épül meg a templomtól, és amely magasságában is eltorzítaná a város látképét, hiszen a templom ereszéig érne fel, ezzel a Malomárok felől már nem is lenne látható a Kétágú templom. Bányai elmondta, kompromisszumos megoldást akarnak továbbra is, szó volt arról, hogy egy másik, 2000 négyzetméteres telket adnak cserébe, hogy a sportkomplexum épületét oda húzzák fel, azonban erre a kérésükre nem kaptak választ. Bányai József elmondta, ők csupán a templomot akarják védeni, illetve azt szeretnék, hogy a város látképe is maradjon meg úgy, ahogy van. 

 

Forrás: citynews.ro

Fotók: Kétágú templom, Kiss Gábor