Szép Eduárd és Lőrincz István könyvét mutatták be a Protestáns Teológiai Intézetben – Galéria

Kettős könyvbemutatónak adott helyet január 18-án a Protestáns Teológiai Intézet díszterme. A házigazdák nevében Kiss Jenő teológiai tanár köszöntötte az egybegyűlteket. 

Szép Eduárd és Lőrincz István könyvét mutatták be a Protestáns Teológiai Intézetben - Galéria

Szép Eduárd „Tartsatok azért bűnbánatot“ című könyvét Jenei Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület belmissziói ügyosztályának vezetője méltatta. Elmondta, könyves egyház vagyunk, és az Erdélyi Református Egyházkerület mindig törekedett arra, hogy könyveket is adjon ki. Nem volt véletlen, hogy a reformáció pont az anyanyelvi könyvkiadást serkentette. Bár a kommunizmusban a könyvkiadást korlátozták, a rendszerváltás után az egyházkerületnél minden évben jelentek meg kiadványok. Rekordot jelent a tavalyi, 2013-as év, akkor négy kiadvány is napvilágot látott. Szép Eduárd könyvéről beszélve Jenei Tamás elmondta, ez a prédikációs kötet abban is különleges, hogy, amint a címe is jelzi, a bánbánati hetekre írt prédikációkat tartalmaz. „Ha az egyház gyógyítani akar, akkor ezek a könyvek az eszközök hozzá, az igehirdetéssel történő gyógyítás pedig eredményes. Egy olyan társadalomban, ahol sokan depresszióban szenvednek, szükség van ezekre az eszközökre, amelyek adottak, és amelyeket Isten ránk bízott.“ – mondta Jenei Tamás. 

Szép Eduárd és Lőrincz István könyvét mutatták be a Protestáns Teológiai Intézetben - Galéria

Lőrincz István lelkipásztor rendszeres szerzője az Üzenet Mannás kosár rovatának, népi teológiát művel, mindenki számára érthető és olvasható igemagyarázatokat közöl – mondta Somogyi Botond, aki a marosvásárhelyi lelkipásztor nagy sikernek örvendő „Istennel kezdeni“ című könyvét mutatta be. Az Üzenet főszerkesztője elmondta, Lőrincz István mindig pontosan küldte el a cikkeket, soha nem késett velük. Ezekből a cikkekből lett ez a könyv. „Lelki felüdülés ez a sok érdekes olvasmány, amelyeket a bibliaórákra való felkészülés során is használni lehet.“ – mondta Somogyi Botond. 

Szép Eduárd és Lőrincz István könyvét mutatták be a Protestáns Teológiai Intézetben - Galéria

Lőrincz István elmondta, a népi teológiát Molnár János teológiai tanár biztatására kezdte el gyakorolni, de Hollandiában is sokat tanult, hiszen ott nagyon népszerű ez a műfaj. Megjegyezte, őt is meglepte, hogy minden várakozást felülmúlt a könyv fogadtatása, példaként említette, hogy bár sok lelkipásztor előre szabadkozik, hogy nem szokott olvasni a gyülekezet egy 120 lelkes közösségben 26 könyvet rendeltek meg. 

Szép Eduárd és Lőrincz István könyvét mutatták be a Protestáns Teológiai Intézetben - Galéria

Szép Eduárd beresztelki lelkipásztor az ige olvasásában a rendszerességet és a sorozatok fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, nem kényünk-kedvünk szerint kell az igéket olvasni, sokkal áldásosabb, ha sorozatban olvassuk azokat. Elmondta, a bűnbánati héten ő maga is sorozatokban szokta a példázatokat, történeteket olvasni, így készül az igehirdetésekre. Mind a két könyv megvásárolható az Erdélyi Református Egyházkerület iratterjesztésénél.

 

Szöveg és fotó: Kiss Gábor