Németh Géza, az Erdélyi gyülekezet alapítója születésének 80. évfordulójára emlékeznek Kolozsváron

Németh Géza, az Erdélyi gyülekezet alapítója születésének 80. évfordulójára emlékeznek KolozsváronAz Erdélyi Gyülekezet alapítójára, Németh Gézára emlékeznek Kolozsváron, február 5-én, szerdán 14 órától, a Protestáns Teológia Intézet dísztermében. Az emlékezés során bemutatják Németh Géza születésének 80. évfordulója alkalmából kiadott „Miért fontos az egyházi jövőkép?” című kötetet, majd a könyv köré szerveződő konferenciára kerül sor. 

Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet lelkipásztora elmondta, Németh Géza, bár Magyarországon alapított gyülekezetet, mindig fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az eredeti hazától, Erdélytől nem szabad elszakadni, sőt, nem is támogatták a kivándorlást, viszont, aki arra kényszerült, hogy elhagyja szülőföldjét, annak akartak gyülekezetet biztosítani, otthoni légkört teremtve, hiszen ugyancsak az otthonuktól elszakadt honfitársaik körében hallgathatták Isten igéjét. 

A gyülekezet mai összetétele is érdekes, bátorítják, hogy az egyháztagok azt a gyülekezetet is látogassák, és abban a gyülekezet életében is vegyenek részt aktívan, ahová területileg tartoznak, azonban azt is hangsúlyozzák, hogy fontos, hogy az Erdélyi Gyülekezet alkalmait is látogassák. Zalatnay István szerint az állandó, aktív látogatói a gyülekezetnek körülbelül százan vannak. 

Az Erdélyi Gyülekezet ma a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozik, éppen ezért a Német Géza születésének 80. évfordulója alkalmából kiadott „Miért fontos az egyházi jövőkép?” című kötetre befolyt adományokkal a zilahi református óvodát fogják segíteni. 

A konferencián a könyv köré szerveződő elődások lesznek. A szervezők meghívójukban megjegyzik, a „könyvhöz kapcsolódóan” megfogalmazás azt jelenti, hogy nem közvetlenül a könyvről, nem is annak szerzőjéről, hanem főként annak témájáról, az egyház jövőjéről szeretnének együtt gondolkodni.

 

A következő előadásokra kerül sor a nap folyamán: 

Kató Béla püspök: Egyház – Politika – Egyházpolitika ma és holnap.

Dr. Németh Géza egyetemi tanár: A jövő egyházának közösség-mintái.

Potyó Ferenc érseki helynök: A keresztény testvériség jövője.

Németh Zsolt államtitkár: Értékek és érdekek – a keresztyén politizálás jövője.

Dr. Adorjáni Zoltán dékán: Lelkészképzés mint jövőformálás.

Dr. Zalatnay István lelkész: Változatlan és változó a keresztyén gondolkozásban.

Az előadásokhoz lehet rövid, 5 perces hozzászólásokkal kapcsolódni és kérdéseket is föltenni; az azokra való reagálást megkönnyíti ezek előzetes elküldése.

 

A konferencia végén szerény vacsorára várják a résztvevőket a teológia konviktusában. A szerezők arra kérik, ezt előre jelezzék, hogy a létszám előre kiszámítható legyen. A konferencián való részvétel és a vacsora is ingyenes, arra kérik a bejelentkezést küldék el a erdelyigyulekezet@gmail.com címre.