2014-től újraindul a lelkésztovábbképzés a Romániai Református Egyházban

2013. október elsején a Romániai Református Egyház Zsinatának székházában, Kolozsváron találkoztak az Erdélyi Református Egyházkerület, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Protestáns Teológiai Intézet, valamint a lelkészértekezlet képviselői, hogy megbeszéljék a lelkésztovábbképzés kérdését.

2014-től újraindul a lelkésztovábbképzés a Romániai Református Egyházban

A találkozón átnézték a Magyarországi Református Egyház lelkészképzésre vonatkozó szabályrendeletét, és megpróbálták azt az itthoni helyzetre alkalmazni. Valószínűleg ebből születik meg az az alapdokumentum, amely majd a lelkésztovábbképzést szabályozza. Az alapdokumentum előzetes változata még a héten elkészül, ami a közelgő igazgatótanácsi ülések elé kerül.

Október második felében mind a Királyhágómelléki, mind az Erdélyi Református Egyházkerület igazgatótanácsa ülésezik, amikor megtárgyalja ezt a dokumentumot, és amennyiben jóváhagyja, esetleg módosításokkal, akkor létrejöhet az Országos Lelkésztovábbképző Testület, amely majd az egyházkerületekkel együtt megszervezi a lelkipásztorok továbbképzését.

Az elképzelések szerint 2014. január 1-től kezdődne el az új továbbképzési ciklus. Ez a ciklus 5 évig tart, ami azt jelenti, hogy öt év alatt minden lelkipásztornak meg kell szereznie az előírt pontszámot, amely szükséges a lelkipásztori szolgálat gyakorlásához, egy új kategóriába való lépéshez, vagy pályázáshoz.


Képünk illusztráció

Fotó forrása: parokia.hu