Közel ezer résztvevő a Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztiválon

Közel ezer résztvevő a Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztiválon„13 évvel ezelőtt a fiatalokban megfogalmazódott egy igény, hogy szükség van a Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztiválra. Ti, a közönség, és azok is, akik az elmúlt években itt jártak ezen a rendezvényen, folyamatosan azt igazolják vissza, hogy ez egy valós igény volt és erre a rendezvényre szükség volt, és szükség van ma is. Az adventi várakozásban nagyon sokféleképpen lehet készülni. A fiatalok világa nagyon közél áll a zene világához. Mi úgy gondoljuk, hogy az evangéliumot a zenén keresztül lehet a legjobban átadni.“ – mondta Tussay Szilárd főszervező megnyitó beszédében, a 13. Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztiválon. A főszervező szerint a klasszikus worship került idén előtérbe, a szervezőcsapat ennek a műfajnak a képviselőit hívta meg az idei fesztiválra. A Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztiválon idén 6 együttes vett részt, a megnyitón a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Vallástanárképző Karának kórusa is fellépett.

A Várom az Urat adventi keresztyén zenefesztivál az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) évente ismétlődő rendezvénye. Az idei esemény központi témája a várakozás volt, az „Oly távol vagy tőlem, és mégis közel.” jelmondat fényében. A 13. alkalommal szervezett rendezvényre közel ezren látogattak el az Auditorium Maximum-ba.

A fesztiválon erdélyi és külföldi együttesek léptek fel. Elsőként a helyi Kolozsvári Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület zenekara, a FIKE Band lépett színpadra, őket követte az After 5 és a Worship Team Marosvásárhelyről. Előadásukat a kolozsvári Kobak együttes, majd a szászrégeni Sófár zenekar követte.

A fesztivál külföldi meghívottja a hollandiai InSalvation együttes volt. Előadásuk az erdélyi közönság számára rendhagyó módon zajlott, a klasszikus, jól ismert dicsőitő dalok mellett a közös imádság, a lelki gyakorlatok is helyet kaptak.

Adorjáni László, a Kolozsvár Alsóvárosi egyházközség lekipásztora az esti áhítaton az Istenhez való távolság-közelség kettősségét Jónás történetén keresztül példázta. Elmondta, sokszor hajlandóak vagyunk távol érezni magunkat Istentől, de nem vesszük észre, hogy benne élünk, létezünk, pontosan úgy, mint Jónás a hal gyomrában. Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy igazán közel kerüljünk Istenhez, ahhoz először el kell távolodnunk tőle, hogy rájöjjünk, Isten nem enged elveszni, ő bárhol, bármilyen távolságban velünk van.

A kolozsvári FIKE irodalmi– és fotópályázatot hirdetett az „Oly távol vagy tőlem, és mégis közel” témakörben. Az irodalmi pályázat zsűrizésében Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztő-helyettese és Bán Attila szöveggondozó, Bedő Eszter a FIKE lapjának szerkesztője és Dávid István FIKE lelkipásztor vett részt.

A fotókat Makkai Bence, az AMM Design kreatív igazgatója, Kiss Gábor újságíró és Makkai Fanni szervező értékelte. A fesztivál során a pályázat eredményhirdetésére is sor került, az irodalmi pályázat első helyezését Bedő Kincső Réka nyerte el a Majd című írásával. A fotópályázat győztese Lukács István volt, Tükör által homályosan című képével.

A zenei kínálat mellett a résztvevőknek vásártér és kávéház volt berendezve. A kávéházat a Geni Café biztosította, a vásártéren magánvállalkozók és egyesületek mutathatták be termékeiket.