20 éves a bogártelki Filemon Ház

Hálaadó, egyben megemlékező alkalmat szervezett június 16-án a Kolozsvár-Kerekdombi Református Egyházközség gyülekezete, amelyen megünnepelte, hogy 20 éve szentelték fel a kalotaszegi Bogártelkén a gyülekezeti házukat. Fazakas Csaba-Árpád lelkipásztor beszámolójában elmondta, hogy ez a helyiség azóta is tárt kapukkal várja a pihenésre, feltöltődésre, tábori kalandokra vágyó ifjakat és régebb óta fiatalokat.

A hálaadó alkalom istentisztelettel kezdődött, amelyen a sövényfalvi, magyarmacskási, bodonkúti, magyarfodorházi, ördögkeresztúri, balmazújvárosi és heemstede-i testvérgyülekezetek képviselői is részt vettek. Fazakas Csaba-Árpád kerekdombi lelkipásztor a 127. Zsoltár első két verse alapján hirdette az igét, ennek alapján elmondta, hogy az Istenre hagyatkozó, Neki kedves testi-lelki építkezés áldássá lesz egy közösség számára. Így történt ez a Filemon Házzal is.

A kolozsvári kerekdombi gyülekezet két holland gyülekezet támogatásával vásárolta meg a bogártelki gyülekezeti házat. Az emeletes ikerházat 2004. május 22-én szentelték fel. Az ingatlan, amelyet azóta többször felújítottak, gyülekezeti csendes hétvégék, táborok, majálisok helyszínéül is szolgált. A gyülekezeti alkalmak mellett számos más tábornak és eseménynek adott helyet a ház az évek során. 2024-ben a gyülekezet presbitériuma arról döntött, hogy az évfordulóra egy nagyméretű, 5×12 méter alapterületű, fából készült kerti pavilont építenek a ház mellé. Fazakas Csaba Árpád elmondta, hogy az építmény közmunkával készült el, ez is a közösségi összefogás szép példája. A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy ez az összefogás is megerősíti Dobri András egykori kerekdombi lelkipásztor névválasztását, hiszen Filemon messze földön ismert a szeretetéről, példás a hite, kész a megbocsátásra, a környezetében levő embereket megvidámítja és feléjük örömöt áraszt: ezeket a nemes, tiszta érzéseket sugározza a ház minden kedves vendége fel.

Az avatási ünnepségen a gyülekezet gyermekei vágták el a szalagot, majd szolgált az egyházközség Crescedo kórusa, majd Marosán Csaba színművész előadását hallgatták meg az ünnepre összegyűltek.