1908-as időkapszulát találtak a Marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövében

Sajtótájékoztatón bontották ki a Maros Megyei Múzeum munkatársai a Marosvásárhelyi Református Kollégium 1908-ban elhelyezett időkapszuláját hétfőn, november 22-én. Az impozáns alapkövet múlt héten találták meg az iskola felújítási munkálatai közben.

Sajtótájékoztatón nyitották ki a kőládát. 📸 Kiss Gábor

A Marosvásárhelyi Református Kollégium alapköveként szolgáló faragott, feliratokkal ellátott kőládát 1908. szeptember 10-én helyezték el ünnepélyesen a Sáros utca felőli kapualj egyik falában. Abban az évben Marosvásárhelyen tartották az egyházkerület éves közgyűlését, az alapkő elhelyezését pedig egybekötötték a háromnapos eseménnyel. A régi jegyzőkönyvekből kiderült, a kollégium terveit Baumgarten Sándor budapesti építészmérnök készítette 1906–1907-ben.

A városi tanács 1908. március 31-én hagyta jóvá az építkezést, és 1909. augusztus 3-án fejeződtek be a munkálatok. Baumgarten Sándor az alapkőletételre rendezett ünnepségen elmondta, az iskola tervezésével örök életűt igyekezett alkotni, mégis arra kérte Istent, „hogy az épületet addig engedje fennállani, míg az a hit, az igaz hazafiság és a tudomány szolgálatában áll!”

A Maros Megyei Múzeum munkatársai vették ki az értékes iratokat az időkapszulából. 📸 Kiss Gábor

A korabeli beszámolók alapján a régészek már tudták, mire számíthatnak a láda felbontásakor: egy üveg- és egy rézhengerbe került a Lakatos Samu tanár által írt dokumentum, Gulyás Károly rajztanár pedig állatbőrre készített rajzot a kollégium régi és új épületéről – ezt aláírták az egyházi és kollégiumi vezetők, az intézmény minden munkatársa, a mérnökök és a vállalkozó. Az iratokat körülcsavarták a helyi és budapesti újságok aznapi számaival, emellett egy húsz-, tíz-, öt-, két- és egykoronás pénzérmét, valamint ugyanilyen értékű filléreket helyeztek el. A fehér mészkőből készült láda egy méter hosszú, 80 cm széles és 60 cm magas. A régészeti kutatást dr. Csók Zsolt, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum munkatársa vezeti a Maros Megyei Múzeum munkatársainak közreműködésével. A felújítási munkálatokat a székelyudvarhelyi Lukács Alpin’s végzi az egyházkerület megbízásából.

A Református Kollégium és Bolyai Farkas Elméleti Líceum épületét az Erdélyi Református Egyházkerület 2007-ben kapta vissza először, de két perben is meg kellett védeni a restitúciós döntést, mivel a korábbi városvezetés megtámadta a határozatot. Végül az egyházkerület 2017-ben kapta vissza, és 2018-ban kezdhette el az intézmény felújítását a magyar kormány támogatásával.

A Maros Megyei Múzeum várban található történeti osztályán tartott sajtótájékoztatón Kató Béla püspök elmondta, az egyházkerületben zajló széles körű felújításoknak köszönhetően olyan épületekben és helyszíneken sikerült értékes leletekre bukkanni, amelyekkel addig senki nem foglalkozott. A püspök hangsúlyozta, kötelességünk a múlt üzeneteit megtartani és továbbadni, valamint a közösség értékes épületeiről gondoskodni, hogy fennmaradjanak az utókor számára. Hozzátette: az iskola felújításának befejezését jövőre tervezik.

Kató Béla püspök elmondta, a tervek szerint jövőre fejeznék be az iskola felújítását. 📸 Kiss Gábor

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint ritkán nyílik alkalom a múlt és jelen ilyen típusú találkozásának. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a megyei önkormányzat által működtetett Maros Megyei Múzeum is hozzájárul az értékes felfedezéshez. Csók Zsolt régész arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházkerület nemcsak épületeket újított fel, hanem szakemberekből álló csapatokat is épített, biztosítva a következő régésznemzedéknek az itthon maradás, szakmai fejlődés lehetőségét. A szakember úgy véli, az alapkő megtalálása jelzésértékű, hogy csapatmunkával, igényes kivitelezéssel úgy építse ma is a város vezetése Marosvásárhelyt, ahogyan azt Bernády idejében tették. Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, az egyházi és politikai intézmények, valamint a vállalkozók és befektetők együttműködése elengedhetetlen Erdély kulturális fejlődése érdekében. Az ilyen együttműködések biztosítják a kulturális örökség fennmaradását.

Az alapkő a kollégium felújításának befejezéséig tekinthető meg a Maros Megyei Múzeum várban található épületében.