170 éves a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye

Fennállásának 170. évét ünnepelte a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye, amelynek tiszteletére a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépületében, az Aula Magna-ban gyűlt össze az évfordulót ünneplő közösség november 24-én.  

Az ünnepségen – Andrei Andreicut ortodox érsek, Kovács István unitárius püspök mellett – Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is köszöntötte az egybegyűlteket.

A BBTE főépületében az Aula Magna adott helyet az ünnepségnek. 📸 Kiss Gábor

Beszédében elmondta, 170 év alatt hét generáció nőtt fel, véleménye szerint, ha három generáció ugyanabban a vallásban nő fel, annak a vallásnak létjogosultsága van. Hangsúlyozta, hogy a görögkatolikus egyház nélkül Románia ma nem az lenne, ami, a kommunizmus alatti üldöztetése pedig hatalmas igazságtalanság. Kiemelte ugyanakkor a görögkatolikus lelkipásztorok helytállását, akik az igazságtalan időkben is életükkel mutattak példát abban, hogy hogyan kell Istent szolgálni.  

Kató Béla püspök beszédében a görögkatolikus lelkészek kommunizmusban való helytállását méltatta. 📸 Kiss Gábor

Hozzátette, ha a kereszténységet egy fához hasonlítjuk, a különböző közösségeket pedig annak ágaihoz, az ágakon termett gyümölcsök csupán egyetlen törzshöz kapcsolódnak, hiszen a lényeg a fa törzsében, Jézus Krisztusban rejlik. Ő élethalálharcot vívott a gonosz ellen, mi miért késlekednénk tehát a kártevővel szembeni ellenállással?