17. alkalommal szerveztek keresztyén színjátszó találkozót fiataloknak

A kolozsmonostori fiatalok által szervezett Keresztyén Ifjúsági Színjátszó Találkozó tizenhét év hagyománnyal rendelkező amatőr színjátszó találkozó, valamint magyar nyelvápoló, kulturális, ifjúsági program is egyben. Idén november 18-án, szombaton szerveztük meg a Kolozsmonostori Református Egyházközségben a 17. KISZT-et. A rendezvény egyedi ifjúsági missziós lehetőség is arra, hogy keresztyén fiatalok hasznos, közösségük épülését, hitük fejlődését szolgáló színdarab bemutatására készüljenek. Az idei találkozó alkalmat teremtett az ismerkedésre, megmérettetésre, fiatal tehetségek felfedezésére, tapasztalatcserére, valamint a reformációhoz kapcsolódó ismeretszerzésre és a keresztyén értékrend felmutatására is.

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

A KISZT-re a zsűri tagjaiként Kálmán Kinga vallástanárnőt, Zongor Réka színészt és Rácz Norbert lelkipásztort hívtunk meg, akik a darabok értékelésében és pozitív visszajelzések megfogalmazásában segítettek. A találkozón az előadások bemutatásának sorát a kolozsmonostori ifi kezdte, és Szakonyi Károly Adáshiba című keserű komédiáját mutatták be, amelynek cselekménye azzal kezdődik, hogy a Bódog család tagjai a legkisebb fiú, Imrus születésnapjának megünneplésére gyűltek össze. Albérlőjükhöz, az Emberfi nevű titokzatos fiatalemberhez, tizenkét halász-forma barátja érkezik sorban, de ez senkinek nem tűnik fel, úgy ahogy az sem, hogy a csodákat tevő, szabadító Krisztus van ott a házukban, ugyanis a család folyton csak a tévét nézi.

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

Ezután a mezőbodoni gyerekek Ludas Matyi és a megbocsátás című előadását követhettük figyelemmel, majd a Bulgária telepi ifjúsági csoport előadásában Böjte Csaba írásának pantomim stílusban előkészített darabját tekinthettük meg, amelynek a fiatalok a Megkötözöttségek címet adták, és amely különféle függőségek kötelékében élő fiatalok élethelyzeteit mutatta be, valamint a szabadító Isten feloldozó hatalmára is rámutatott.

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

Rövid szünet után a belvárosi ifi árnyjátékát nézhettük meg, amely az 500 évvel ezelőtt elkezdődött eseményeket mutatta be, és nemcsak azon fejleményekre tért ki, amelyek 1517-ben zajlottak, hanem azokra is, amelyek a későbbiekben a reformáció hatására bontakoztak ki. A találkozó a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája jelelőkórusának produkciója zárta, amelynek zenei összeállításában Ferkő Edina és Miklós Gyuri segítettek.

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

A KISZT ideje alatt a darabok közötti rövid szünetekben és az áhítatok ideje alatt az alsóvárosi egyházközség ifjúsági együttesét hallgathattuk, a záró áhítat előtt pedig Horváth Anetta Nóra diák és Dorogi István teológiai hallgató egy reformáció tematikáját felölelő kvízt is szervezett a találkozón részt vevő fiataloknak.

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

A nyitó áhítatot Fehér Attila, Bulgária telepi beosztott lelkész tartotta, a záró áhítat keretében pedig Gede Csongor kolozsmonostori lelkipásztor a reformáció hitelveiről, mint keresztyén életünk útjelző tábláiról beszélt, és kiemelte, hogy a keresztyén hitélet fontos összetevője az örömteli szolgálat, úgy ahogy azt a találkozó bibliai mottója is kifejezi: „Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé!” (Zsolt. 100,2)

17. alkalommal szerveztek színjátszó találkozót a kolozsmonostori fiatalok

A KISZT-et anyagilag a Kolozsvári Református Egyházközségek Vagyonközössége, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.