Ezen a hétvégén lesz 100 éves az IKE

1921. február 28-án a mai kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet épületében megalakul az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület. Misszióval foglalkozó teológus hallgatók hosszú előkészítés után elindítják az Erdélyi IKE-t, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsa is elfogad, és ifjúságmissziós tevékenységét hivatalosan is elismeri.

Egy jubileumi év méltó ünneplése megtiszteltetés és kihívás is egyben, bár egy ifjúsági szervezetet mindig az aktuális tagjai alkotják, így a szervezet olyan, mint annak tagjai és vezetői, mint az a 2500 fiatal, akik a 15 egyházmegyében és 200 gyülekezetben elszórva tevékenykednek. Egy mondatban: az IKE mi vagyunk, akik alkotjuk.

Az utóbbi egy év megtanított bennünket megismerni a belső hangunkat. Igazi önismeretre és befelé fordulásra kényszerültünk, amelyet nem magunktól, hanem a világ alakulása, a másik ember és saját szeretteink biztonsága miatt vállaltunk. Mindig arra kellene törekednünk, hogy az apró dolgokban találjuk meg az örömöt. Ehhez képest annyira felgyorsítottuk magunk körül a világot, hogy már nem tudtunk igazán odafigyelni az apró örömökre, vagy ha igen, akkor is csak komoly erőfeszítéssel. Mert minél több résztvevő volt egy alkalmon, annál boldogabbak voltunk, sok mindent számokban, statisztikában mértünk. A szellemi értéket ritkán lehet mérni. Pedig az IKE-háromszög a testről, szellemről és lélekről, valamint ezek egyensúlyáról szól.

A szervezet tagjai tavaly még maszk nélkül ünnepelhettek a hagyományos önkéntes gálán. 📷 Szennyes Krisztián

Az IKE születésnapja általában a böjti időszak elejére esik, és az IKE alapításának századik évfordulóján jövünk rá, hogy máskor szervezetünk önkénteseinek gálájára figyeltünk ebben az időszakban – az igazi értékekre, apró örömökre nem igazán. Ilyenkor értékeltük az előző évet, öleltük magunkhoz azokat a szolgatársakat, akikkel programokat szerveztünk több ezer erdélyi magyar fiatalnak.

Most egy hosszabb böjtben vagyunk, amelynek során sok minden átalakult az életünkben. Nem voltak nagy rendezvények, sőt egy éve kis rendezvények is alig. A megszokott megszűnt. Komfortzónán kívülre kerültünk. Ennek a böjtnek egyelőre sejtjük, vagy inkább csak reméljük a végét, de egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy semmi sem lesz már olyan, mint előtte. Ami valószínűleg jó, hiszen ebben az esetben egy sikeres böjtöt tudhatunk magunk mögött, hiszen változást okozott. Változtatást ért el. A változás pedig bennünk kezdődik el, és hinnünk kell, mint azok a fiatalok, akik 1855-ben Londonban megalapozták az IKE-t, és mint azok a fiatalok, akik az első világháború után a mai Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben hittek a változásban, bíztak az Úr megtartó erejében, és elindították az IKE-t. Azt az IKE-t, amely története során rengeteget változott, mégis sokféleként megmaradt.

A századik születésnapra való felkészülést soha nem lehet elég korán elkezdeni, így a szervezés már jó ideje tart. A jubileumot ugyanúgy folyamatként látjuk, mint az alakulást, amely nem csupán egy pontszerű esemény volt, amikor az aláírások időpontjában kimondták a létrejöttét. Ezért a századik születésnapot is egy folyamatos, legalább egy teljes évre kiterjedő alkalomnak képzeltük el, amelynek természetesen lesznek kiemelkedő, különleges pontjai, eseményei.

Az IKE 100. évét három pilléren ünnepeljük

Az ünneplés programok szintjén az IKE Közgyűlésén indult az egyházmegyei képviselők, az egyetemi missziók vezetői és az IKE elnökségének jelenlétében. A jubileumi design és logó egy éven keresztül emlékeztet majd mindenkit, hogy száz éve alakult a szervezetünk. Az őszi-téli időszakban viszont ismét az online térben ünnepeltünk a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál huszadik alkalmára elkészült videóval, valamint az új IKE énekeskönyv applikációjával.

2021. február 28-tól egy éven keresztül összesen 1921 km-t készülünk közösen leszaladni,

ezáltal is emlékeztetve a mozgáshoz csatlakozó IKE-seket, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos az „ép testben ép lélek” szlogen. 2021 tavaszán vezetőképzőt szervezünk a megyei elnökségeknek, majd minden egyházmegyében tisztújításokat tartunk. Az IKE100 évet terveink szerint az 5. Válts irányt! IKE Fesztivál zárja augusztusban, ahol egy nagy közösségben lehetünk ismét, amennyiben a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Ép testben ép lélek szlogennel 1921 kilométert szaladnának idén az ikések.

A második pillér a beruházásoké, hiszen a családnak hajlékra is szüksége van. Szervezetünk új székhelyre készül költözni, így terveink szerint a kolozsvári Farkas utcában található Herepei-házban fogunk tevékenykedni a továbbiakban. Az Algyógyi Ifjúsági Központ felújítása is a beruházásokhoz tartozik, ahol továbbra is nyári táborokat, ifjúsági eseményeket szervezünk. Az 5. Válts irányt! IKE Fesztivál pedig új otthonra talál Zeteváralján. Az új helyszínen további rendezvények és fesztiválok lesznek megtartva a jövőben.

Az új énekesfüzet már mobilalkalmazáson is elérhető.

A harmadik pillért pedig a kiadványok alkotják, amely egy saját 2021-es határidőnaplóval kezdődött a fiatalok igényei alapján, ezt követően egy, a századik évben kiadott bemutatófüzet folytatja a sort ifjúsági szövetségünkről, majd az új IKE énekeskönyv következik, amely már mobilalkalmazáson is elérhető.

A századik évforduló egy kilátástalan és nehézségekkel teli világban talált ránk, bár az IKE alakulása idején élők és tevékenykedők sem voltak jobb helyzetben, és mégis mertek és hittek benne, hittek az IKE-ben, és annak tagjaiban, létrehozva azt. Nekünk is ezt kell tenni, bízni, és előre tekinteni, Isten segedelmével.

(A szerző az IKE ügyvezető igazgatója)

Az IKE RUN – Egy év alatt együtt 1921 km-t kihíváshoz itt lehet csatlakozni.

Az énekesfüzet itt tölthető le Android és iOS készülékekre.