Új pompájában magaslik Magyarkapus 13. századi temploma

Megújult Magyarkapus 13. századi református temploma Magyarország Kormányának anyagi támogatásával. A kalotaszegi népviseletbe öltözött ünneplő gyülekezet május 25-én mondott hálát épített örökségük felújulásáért.  

Népes gyülekezet töltötte meg Magyarkapus templomát. 📸 Rusz Tamás

A hálaadó ünnepségen Kató Béla püspök a Zsolt 118, 22-23 versei alapján hirdette Isten igéjét. A megújult templom eredeti képét felidézve a püspök megjegyezte, a boltív évszázadok múltán is az épület része maradt, ennek fontos üzenete van. A bolthajtásos épületeknek ugyanis kiemelkedő részei az alapkő és szegletkő jelenléte, amelyek összetartják az egészet. Ma legfőképpen a széthulló népeket, kultúrákat, közösségeket, családokat kellene összetartani egy-egy alapkővel – sorolta a püspök. Hozzátette, ilyen alapkő a református, keresztény ember életében Jézus Krisztus. A kérdés már csak az, hogy a helyén tartjuk-e, fordítunk-e rá elegendő figyelmet? Ugyanis Ő az egyetlen, aki a széthulló világot egyben tudja tartani. Ha ezt az alapkövet beépítettük életünkbe, biztosak lehetünk abban, hogy megtart és megőriz mindannyiunkat. A felújított templom is segít mindebben, hiszen egy családi hajlékot biztosít, amely összekovácsolja a közösségeket – egészítette ki a püspök.  

A hálaadó istentiszteleten Kató Béla (j) hirdette Isten igéjét. 📸 Rusz Tamás

Kolumbán Vilmos József főjegyző felidézte, az elmúlt évtizedben közel 500 templom és épület újult meg, vált a közösség díszévé. „Úgy tűnik, mintha ez hétköznapi esemény lenni, pedig korántsem az.” A püspökhelyettes hozzátette, mindig két fontos dolog szükséges egy templom megújulásához: legyen meg a helyi közösség szándéka, illetve legyen anyagi alap. A második megszerzése a legtöbb esetben nehezebben történik, de a magyar kormány több alkalommal is segítségét nyújtotta, ezzel pedig arra buzdítja a közösséget, hogy ne hagyja el hazáját. „Hiszen a templom értéke önmagában semmit sem ér, ha nincs benne közösség. Igazi értéke minden templomnak csak akkor lesz, ha van benne élet, van gyülekezete, aki közösséget teremt Istennel. A templom ugyanis az élet helye, a gyülekezet pedig maga az élet.” 

Magyarkapus 13. századi temploma. 📸 Rusz Tamás

Péntek Gyimesi András helyi lelkipásztor köszöntötte az ünneplő gyülekezet tagjait, majd átadta a szót Ambrus Attila főgondnoknak, aki a kalotaszegi népviseletet dicsérve ünnepi beszédében megjegyezte, a kalotaszegiek ma nem csak önmagukat díszítették fel, de templomukat is. „A templomfelújítás olyan közösségi cselekedet, amely megmutatja annak az óhaját, hogy a közösség fennmaradjon” – tette hozzá.  

„Milyen csodálatos dolog, amikor a régi az újjal találkozik, a múlt a jelennel. Mindannyiunk élete folyamatos megújulás, de hiába változnak nemzedékeink, Istenbe vetett hitüket változatlanul élik meg” – fogalmazott Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője. Biztosított afelől, hogy amíg erőnk van a megújításra, addig erőnk van egymás támogatására is. „Hiszen ahogyan együtt épül az egyház olyan apró, csillogó homokszemekből, mint Kalotaszeg falvainak templomai, úgy együtt épülnek közösségeink is.” 

Az ünnepségre a falu kalotaszegi népviseletbe öltözött. 📸 Rusz Tamás

László Attila szenátor ünnepi beszédében gratulációját és háláját fejezte ki a templom felújításáért, hiszen mindez azt jelenti, hogy ez a magyar közösség élni akar, szülőföldjén akar maradni. 

Iancu Ghorghe, Magyarkapus polgármestere szintén köszönetét fejezte ki a magyar közösség számára az összefogásukért, hiszen „a templom a közösség tükre”, amelynek sorsát ők szívükön viselték, és összefogtak felújításáért.