Hálaadás a szórványban

Július 21-én hálaadásra gyűltek össze a vizaknaiak. A 105. Zsoltár 1. verse alapján szólt Istennek üzenete az ünneplők felé. Az élet tele van változásokkal, jókkal és rosszakkal egyaránt, viszont mindig található valami a jelenben, amiért hálát adhatunk. „Miért tudsz ma hálás lenni?” – tette fel a kérdést Csiki-Mákszem Lóránd, a vizaknai gyülekezet előző, jelenleg Miami református gyülekezetének lelkipásztora.

Változásokkal szembesülőkként tapasztaljuk azt is, hogy olykor segítségre szorulunk. Vajon merünk-e segítséget kérni egymástól, elindulni egymás felé? Az életünk történéseiben meg kell tanulnunk Krisztustól segítséget kérni, hiszen Ő azt ígérte, hogy velünk lesz mindig! Az igehirdető kitért annak fontosságára is, hogy Isten nevének segítségül hívására szükség van nemcsak a személyes életünkre nézve, hanem a közösségre vonatkozóan is! Imádkozunk-e egyéni csendességünkben a gyülekezetünkért, a benne szolgálókért, a gyülekezet terveiért, jövőjéért? Az ige végül arra bíztat mindenkit, hogy osszuk meg egymással örömünket és tapasztalatunkat, amelyben Isten működését, tettét szemléltük!

„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” – I. Korintus 16:14-ik versével kezdte ünnepi beszédét a helyi lelkész. A közösség hálás tud lenni az elmúlt 25 évért, az Árvácska Gyermekotthon működéséért. Beszámolójában elmondta, hogy az elmúlt időszak lehetővé tette a gyermekotthon felújítását, aminek a gyülekezet december végén fogott neki. A felújítási folyamatot lassították az előbukkanó nem-várt problémák, amelyeket többletmunkával meg kellett oldani.

Háláját fejezte ki, hogy mindenki a maga képességei, lehetőségei szerint önkéntesen fáradozott azért, hogy ezen a napon ünnepelhessenek. Mint egy zenekar, úgy dolgoztak: ki-ki a maga részét tette hozzá a kivitelezés érdekében, viszont, mint minden zenekarnak van koncertmestere és szólamvezetői, így volt jelen a felújításban Ferencz Levente István volt presbiter és Székely Pál főgondnok, akik kitartóan fáradoztak, szaktudásukkal és tapasztalatukkal vezették a munkafolyamatokat.

A lelkipásztor köszönetét fejezte ki a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek az anyagi támogatásért, amely a felújítás indítókulcsa volt (MHP-RO-2-2023/2-000026). Így sikerült megújítani a közösségi tereket, nappalit, konyhát, fürdőszobákat, lecserélni a bejárati kaput.

Az istentisztelet után a jelenlevők átvonultak az Árvácska Gyermekotthonhoz, hogy ünnepélyes keretek között átvegyék az épületet, megnézzék a végeredményt. Az alkalom szeretetvendégséggel zárult a gyülekezet és az asszonyok jóvoltából. Isten áldását, útmutatását kérjük továbbra is gyülekezetünk életére, imáinkban hordozzuk az új nevelőszülők megtalálását, hogy missziónkat folytathassuk!

 

Fotók: Antal Loránd, Bíró Emil